GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje teret duga. Prošle se godine globalni dug smanjio drugu godinu zaredom za desetak postotnih bodova i dosegnuo 238 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). No, i dalje je za devet postotnih bodova viši nego u pretkoronavirusnoj 2019.

Među razlozima sporog napretka u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog duga, MMF je istaknuo povećanje javnih deficita zemalja koji se sporije smanjuje od privatnog duga. To se prošle godine smanjilo u razvijenim gospodarstvima i zemljama u razvoju, dok je u nekim zemljama poraslo, poput Kine, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Fiskalni deficiti zadržali su visoku razinu javnog duga, budući da su mnoge vlade, na kraju financijskih mjera povezanih s pandemijom covida-19, ovoga puta izdvojile više sredstava za poticanje rasta i smanjenje visokih cijena hrane i energije”, napominje MMF.

U isto vrijeme, vlade su pozvane da poduzmu hitne mjere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem vjerodostojnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug posebno je ojačao tijekom pandemije, a uzlazni trend bio je prisutan i godinama prije toga. Prema MMF-u, za veliki dio toga odgovorna je Kina, jer je njezin dug posljednjih godina naglo porastao na razinu sličnu onoj u SAD-u.

MMF također ukazuje na trend rasta ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja. “Smanjenje tereta duga stvorit će fiskalni prostor i omogućiti nova ulaganja, što će pomoći u poticanju gospodarskog rasta u narednim godinama”, dodaje MMF.

Tagovi: dug, zaduženost, Međunarodni monetarni fond, mmf
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE