GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje teret duga. Prošle se godine globalni dug smanjio drugu godinu zaredom za desetak postotnih bodova i dosegnuo 238 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). No, i dalje je za devet postotnih bodova viši nego u pretkoronavirusnoj 2019.

Među razlozima sporog napretka u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog duga, MMF je istaknuo povećanje javnih deficita zemalja koji se sporije smanjuje od privatnog duga. To se prošle godine smanjilo u razvijenim gospodarstvima i zemljama u razvoju, dok je u nekim zemljama poraslo, poput Kine, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Fiskalni deficiti zadržali su visoku razinu javnog duga, budući da su mnoge vlade, na kraju financijskih mjera povezanih s pandemijom covida-19, ovoga puta izdvojile više sredstava za poticanje rasta i smanjenje visokih cijena hrane i energije”, napominje MMF.

U isto vrijeme, vlade su pozvane da poduzmu hitne mjere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem vjerodostojnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug posebno je ojačao tijekom pandemije, a uzlazni trend bio je prisutan i godinama prije toga. Prema MMF-u, za veliki dio toga odgovorna je Kina, jer je njezin dug posljednjih godina naglo porastao na razinu sličnu onoj u SAD-u.

MMF također ukazuje na trend rasta ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja. “Smanjenje tereta duga stvorit će fiskalni prostor i omogućiti nova ulaganja, što će pomoći u poticanju gospodarskog rasta u narednim godinama”, dodaje MMF.

Tagovi: dug, zaduženost, Međunarodni monetarni fond, mmf
PROČITAJ I OVO
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Inflacija u rujnu znatno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u rujnu znatno usporila
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE