GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF odobrio BiH kredit od 330 milijuna eura za borbu s koronavirusom

MMF odobrio BiH kredit od 330 milijuna eura za borbu s koronavirusom
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 21:47
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond odobrio je u ponedjeljak kredit od 330 milijuna eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv pandemije koronavirusa i saniranja ekonomskih posljedica.

Kako ja za Hinu potvrdio državni ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda, odluku o kreditu za BiH potvrdio je Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na sjednici održanoj u Washingtonu.

„Ovo je važna potpora BiH, a uvjeti novoga kredita su povoljni kako bismo prebrodili krizu nastalu s koronavirusom“, rekao je Bevanda, koji je i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH. MMF je odobrio ova sredstva iz tzv. Instrumenta za brzo financiranje, a BiH je bila među 90 zahtjeva koje je razmatrala ova financijska institucija.

Bevanda je naveo kako će sredstvima MMF-a financirati i druge obveze sukladno donesenom Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Ova odluka upućena je i predstavnicima drugih razina vlasti u BiH koje će biti korisnici kredita.

Ranije je ministar Bevanda uvjetovao raspodjelu novca od MMF-a ukoliko s uključivanjem županija u kojima hrvatski predstavnici imaju daleko većeg utjecaja od entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, te stoga što značajan dio nadležnosti u oblasti zdravstva ima županijska razina.

Sredinom ovoga mjeseca čelnici ključnih političkih stranaka su se pod pritiskom predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji ipak uspjeli dogovoriti kako raspodijeliti MMF-ov kredit čiji je cilj otklanjanje posljedice epidemije koronavirusa.
Od 330 milijuna eura 62 posto ide za Federaciju BiH od čega je polovica namijenjena za deset županija, dok Republika Srpska dobiva 38 posto novca. Od toga iznosa Republika Srpska i Federacija BiH će Distriktu Brčko dati po pola postotka iznosa koji im pripada.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Bosna i Hercegovina, Vjekoslav Bevanda
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE