GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF blago snizio prognoze za globalnu ekonomiju

MMF blago snizio prognoze za globalnu ekonomiju
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je snizio procjene rasta globalnog gospodarstva za 2020. godinu zbog snažnijeg od očekivanog usporavanja u Indiji i drugim gospodarstvima u razvoju, pokazale su u ponedjeljak MMF-ove međuprognoze za globalno gospodarstvo.

Globalni rast mogao bi dosegnuti 3,3 posto u 2020, nasuprot 2,9 posto u 2019. što je bio najslabiji rast od financijske krize prije deset godina. Za obje godine projekcije su tako snižene za 0,1 postotni bod odnosu na prognoze iz listopada prošle godine.

Rast bi trebao blago ubrzati na 3,4 posto u 2021., čime je i ta procjena također snižena, za 0,2 postotna boda u odnosu na listopad, objavio je MMF.

Snižene prognoze odražavaju MMF-ove ponovne ocjene gospodarskih izgleda za niz velikih tržišta u nastajanju, ponajprije Indije, gdje je domaća potražnja usporila oštrije nego se očekivalo zbog smanjene ponude kredita i stresa u nebankarskom setorzu.
U MMF napominju i da su smanjene prognoze rasta za Čile zbog društvenih nemira, a smanjene su i za Meksiko, zbog kontinuirane slabosti investicija.
U MMFu ističu da je popuštanje napetosti između SAD-a i Kine, koje je zakočilo rast BDP-a u 2019., popravilo raspoloženje na tržištu, zbog prvih signala da su trgovina i proizvodnja možda dosegnule najnižu točku.

Prvi znakovi stabilizacije mogli bi se održati i u konačnici ojačati vezu između i dalje otporne osobne potrošnje i poboljšane korporativne potrošnje, ocijenili su u MMF-u. Kao glavni čimbenik koji ograničava rast u MMF-u ističu neizvjesnosti u vezi carina i pripadajuće negativne posljedice na privatne investicije. 

"Međutim, nekoliko naznaka točki preokreta već se očituje u globalnim makroekonomskim podacima", dodaju.
Prognoza poboljšana za Kinu, ali ne za SAD

Oprezne prognoze MMF-a pretpostavljaju da neće biti dodatnog zaoštravanja napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima te da će Britaniju na uređen način izaći iz EU-a krajem siječnja.

MMF je podigao prognoze rasta za kinesko gospodarstvo za ovu godinu za 0,2 postotna boda, na šest posto, zato što je američki trgovinski dogovor uključio djelomično smanjenje carina i otkazivanje carina na kinesku potrošačku robu koje su bile planirane za prosinac. Te su carine bile uzete u obzir u listopadskim projekcijama.
No, MMF nije podigao prognoze rasta američkog BDP-a zbog kineskog obećanja većih kupnji američkih roba i usluga za 200 milijardi dolara u razdoblju od dvije godine. Umjesto toga, MMF je objavio da će stopa rasta američkog gospodarstva biti snižena za 0,1 postotni bod u odnosu na listopadsku procjenu, na dva posto zbog slabljenja učinaka poticaj od 2017. godine i ublažavanja monetarne politike američke središnje banke Fed.
I za eurozonu je listopadska procjena rasta za 2020. godinu snižena za 0,1 postotni bod, na 1,3 posto, najvećim dijelom zbog pada proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj i slabljenja domaće potražnje u Španjolskoj.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine
BDP
Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine

LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije lani je realno porastao za 2,4 posto u odnosu na 2018. godinu, a u zadnjem je tromjesečju rast iznosio 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Lovrinčević: Koronavirus donosi ogromne neizvjesnosti za hrvatsku ekonomiju
ANALITIČARI
Lovrinčević: Koronavirus donosi ogromne neizvjesnosti za hrvatsku ekonomiju
ZAGREB - Ono što se događa na svjetskim burzama "sasvim sigurno je zapravo panika" te se očekuje negativan utjecaj koji bi mogao možda već gurnuti dio europskih zemalja u drugom kvartalu prema recesiji.
Srbiju bi narednih godina godišnje moglo da napušta 1,3 odsto radnog stanovništva
PROCENE
Srbiju bi narednih godina godišnje moglo da napušta 1,3 odsto radnog stanovništva
BEOGRAD - Ova procena lako bi se, kako se navodi, mogla pokazati i kao konzervativna, jer se u mnogim zemljama EU najavljuje ubrzana liberalizacija zapošljavanja stručne radne snage iz zemalja van Unije.
Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je poraslo 2,9 posto.
Rast indeksa pouzdanja u siječnju
TREND
Rast indeksa pouzdanja u siječnju

ANALIZA - U siječnju je zabilježeno povećanje indeksa pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača u odnosu na mjesec prosinac, odnosno rast na mjesečnoj razini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE