GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije

Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.

Nakon sjednice Savjeta na temu "Inflacija i politike ublažavanja inflatornih pritisaka", posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić istaknuo je da inflacija pogađa socijalno najugroženije u društvu, pri čemu su očekivanja da će se stopa inflacija u ovoj godini kretati oko 10 posto.

Predložena mjera odnosi se na građane koji žive od transfera, pri čemu su identificirane četiri skupine - korisnici nacionalne naknade za starije osobe, korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici dječjeg doplatka te primatelji niskih mirovina.

Ta bi se vrsta ciljane pomoći zbog porasta cijena hrane i energije, istaknuo je Mačkić, odnosila na oko 785 tisuća ljudi.

Tako, pratio bi se rast cijena u kategorijama hrane i energije, a uz pretpostavku da taj porast iznosi pet posto, na mjesečnoj razini dolazi se do izdataka od 25 do 30 milijuna kuna, ovisno gleda li se "donjih 20 posto" ili "donjih 40 posto" distribucije.

Naime, kako je pojasnio Mačkić, kod najsiromašnijih 20 posto u našem društvu prosječni mjesečni izdaci za hranu i energiju po članu kućanstva iznose 630 kuna. Kada se pretpostavljenih pet posto od tog iznosa pomnoži s brojem članova kućanstva, za primjerice četveročlano kućanstvo mjesečna pomoć iznosila bi 126 kuna.

Ti korisnici su već identificirani pa za javnu upravu to ne bi bio dodatan posao, a po Mačkiću je najlakši način da im se iznos uplaćuje direktno na račun.

"Riječ je o iznosima koji su ciljani, nisu horizontalni, mjera je komplementarna i to je nešto što smatramo da je u ovom trenutku naša dužnost da predložimo, a na Vladi je da razmisli o tome", poručio je Mačkić.

Mačkić je izjavio da bi bilo dobro da Vlada ponudi odgovor zašto je došlo do odlaska ministra financija Zdravka Marića, dok je za kandidata za novog ministra financija Marka Primorca rekao da mu je kolega s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, od njega nema očekivanja, a vjeruje da će "dati sve najbolje od sebe".

Na pitanje smatra li da će Primorac ima vremena "pohvatati sve konce", Mačkić je rekao da je to ipak pitanje za Vladu.

Tagovi: Velibor Mačkić, ekonomski savjet predsjednika
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE