GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Situacija je kompleksna, teško je predvidjeti daljnje kretanje inflacije

Marić: Situacija je kompleksna, teško je predvidjeti daljnje kretanje inflacije
SUMORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2022 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da nije lako predvidjeti kako će se inflacija kretati u ostatku godine, a da će se nove mjere za ublažavanje njenih efekata donositi "ovisno o razvoju situacije i mogućnostima".

"Situacija je kompleksna i zaista je teško predviđati bilo kakve trendove", izjavio je Marić nakon sjednice Vlade, komentirajući najnovije podatke DZS-a o rastu inflacije u svibnju za 10,8 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke.

Marić je napomenuo da je Europska središnja banka prije nekoliko dana reagirala najavom povećanja referentnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova u srpnju, a iako će gotovo sigurno do rasta doći i rujnu, ne zna se za koliko, što upravo ovisi o daljnjem razvoju situacije s inflacijom.

Pojasnio je da su takve mjere središnjih banaka jedne od glavnih alata u borbi za ublažavanje efekata inflacije. No istaknuo je da pritom treba biti oprezan, jer je u trenutnim okolnostima jako važno i očuvati normalno funkcioniranje gospodarstva, u smislu i opskrbnih lanaca, kao i zadržavanja razine zaposlenosti i BDP-a.

S obzirom na daljnji rast cijena energenata i hrane, novinari su Marića pitali hoće li doći i do novih mjera pomoći građanima i gospodarstvu, na što je ministar odgovorio da će se određene odluke donositi ovisno o razvoju situacije i mogućnostima.

Postoji jako puno inicijativa, Vlada to sve uzima u obzir, no pritom cijelo vrijeme mora gledati širu sliku, dodao je Marić.

Upitan postoji li, zbog situacije s kamatnim stopama, bojazan da će doći do značajnog porasta rata kredita građanima, o čemu su prema pisanjima medija banke već obavijestile neke klijente, Marić je rekao da on osobno takvu obavijest nije dobio, a da je to prije svega pitanje za banke i HNB.

Iz razgovora s predstavnicima ESB-a, kao i domaće financijske industrije, Marić zaključuje da, bez obzira na trendove koji idu povećanju kamatnih stopa, ta dinamika "nije toliko značajna"

Pritom, pojasnio je da su svi oni koji imaju fiksirane kamate na postojeće kredite "de facto" zaštićeni. Rekao je i da situaciju s rastom kamatnih stopa ne bi trebalo povezivati sa slučajevima kredita u švicarskim francima iz prošlosti.

Marić: Skuplji smještaj u hotelu nisam tražio, to me ne dovodi u zavisnost

Govoreći o boravku u hotelu Bellevue na Malom Lošinju u lipnju 2019., o čemu je predmet otvorilo i Povjerenstvo za sukob interesa, Marić je pojasnio da je za cijenu prethodne rezervacije, a po dolasku na odmor, dobio višu, ujedno i skuplju kategoriju smještaja.

Na računu, koji Marić posjeduje, piše ona cijena koja je bila pri rezervaciji, a Povjerenstvu će, ukoliko bude potrebno, dostaviti sve potrebne informacije i podatke.

Marić je istaknuo da od hotela nije ništa tražio niti na njihovu odluku na bilo koji način utjecao, pri čemu ga činjenica da je došlo do "unaprjeđenja smještajne jedinice" ne dovodi u bilo kakvu zavisnost prema tom hotelu, koji je inače u vlasništvu tvrtke Jadranka d.d.

Na konstataciju novinara da je riječ o nedopuštenom daru, Marić je rekao da ćemo "vidjeti što će Povjerenstvo o tome reći".

Marić je ponovio i da su krediti HBOR-a prema grupaciji Jadranka odobravani prije njegovog mandata predsjednika Nadzornog odbora HBOR-a, dodajući i da ta kompanija po tom pitanju uredno servisira svoje obaveze.

Tagovi: Zdravko Marić, inflacija, cijene, cijene hrane, hotel Bellevue, Mali Lošinj
PROČITAJ I OVO
Prosječna zagrebačka plaća 8.815 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.815 kuna
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 8.815 kuna, što je porast za 6,6 posto u odnosu na travanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Čelnica MMF-a ne odbacuje mogućnost globalne recesije
RECESIJA
Čelnica MMF-a ne odbacuje mogućnost globalne recesije
WASHINGTON - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsko gospodarstvo "znatno pogoršale" od travnja, dodavši da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE