GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Očekujemo ubrzanje inflacije, ali i dalje smo ispod EU-ova prosjeka

Marić: Očekujemo ubrzanje inflacije, ali i dalje smo ispod EU-ova prosjeka
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2021 / 16:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio kako očekuje da će podaci o inflaciji za studeni pokazati njezino ubrzanje, no i istaknuo da je Hrvatska još uvijek ispod prosjeka Europske unije kada je riječ o inflacijskim stopama.

Napominjući da je inflacija u Hrvatskoj "gotovo u potpunosti uvezena", Marić je i izjavi uoči užeg Vladinog kabineta rekao kako očekuje ubrzanje inflacije za studeni, no dodao da su stope inflacije u Hrvatskoj i dalje ispod prosjeka EU-a.

Godišnja stopa inflacije za listopad iznosila je 3,8 posto, što je najviša stopa rasta od veljače 2013. godine. Podatke za studeni Državni zavod za statistiku objavit će u petak.

Marić je istaknuo da inflacija Vladu prije svega zanima sa stanovišta standarda građana, ali i da je ona jedan od mastriških kriterija, pri čemu je podsjetio da zemlje poput Grčke, Cipra i Portugala imaju dosta niske stope.

Prema maastriškim kriterijima, naime, stopa inflacije određene zemlje članice ne smije biti veća od 1,5 postotnih poena prosječne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji članici kandidatkinji za europsku monetarnu uniju. Pri tome se stopa inflacije mjeri se indeksom potrošačkih cijena.

Prema Vladinim projekcijama, stopa inflacije za cijelu 2021., ali i za iduću godinu, trebala bi iznositi 2,5 posto.

Marić za iduću godinu očekuje "ublažavanje inflatornih pritisaka", te tvrdi da na ovogodišnje stope znatno utječe bazni učinak cijene energenata, prije svega nafte, koja je lani bila znatno jeftinija nego sada.

Dodao je da Vlada prati kretanje cijena i da će, bude li potrebno, reagirati kao što je to učinila kako bi ublažila učinak covida na ekonomiju i društvo ili kao što je prije nekoliko tjedana ograničila cijene benzina i dizela.

Govoreći o trendovima u potrošnji, iznio je kako je ona od početka godine do danas 4,2 posto veća nego 2019., a sam prosinac je isto u plusu, na primjer u trgovini na malo za 8,5 posto u odnosu na 2019. godinu.

Komentirajući tijek pregovora sa sindikatima javnih službi, ocijenio je da "stvari treba spustiti na zemlju" vodeći računa o mogućnostima i realnosti.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cihjene, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE