GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić najavio refinanciranje dvije domaće obveznice

Marić najavio refinanciranje dvije domaće obveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 20:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je kazao za Hinu da će u idućih nekoliko dana biti refinancirane dvije domaće obveznice, kao i da je u Londonu održao sastanak s financijskim investitorima kako bi ih upoznao s idućim koracima po pitanju izdanja obveznica.

Marić je s premijerom Andrejom Plenkovićem bio u ponedjeljak na investicijskom samitu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) na temu zapadnog Balkana. Iskoristio je pritom priliku da održi redoviti sastanak s dugogodišnjim financijskim investitorima u hrvatske obveznice.

„Namjera današnjeg sastanka bila je da im prije svega damo nove informacije o hrvatskom gospodarstvu i financijama i općenito stanju u državi te da najavimo svoje korake u dogledno vrijeme”, rekao je Marić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Podsjetio je da 5. ožujka dospijevaju dvije domaće obveznice – u vrijednosti od milijardu eura i 5 milijardi kuna.

„Dakle riječ je o ukupnoj vrijednosti od oko 12,5 milijardi kuna, koje ćemo refinancirati na domaćem tržištu. Aktivnosti su već u poodmakloj fazi i u idućih par dana informirat ćemo o postignutim uvjetima i ostalim detaljima tih transakcija”, rekao je Marić.

Odmah nakon toga Ministarstvo financija pripremat će međunarodno izdanje.

„Korak po korak, od selekcijskog postupka aranžera do ostaloga, s obzirom da 14. srpnja dospijeva obveznica od 1,25 milijardi dolara”, najavio je Marić. Riječ je o obveznici koja je nominalno izdana u dolarima, ali je zamijenjena u eure.

„Kao i do sada, pripreme uvijek radimo na vrijeme i tražimo najbolji mogući trenutak, ovisno o financijskim uvjetima, kako bismo postigli najbolji miks uvjeta, prije svega u smislu cijene, ali i ročnosti”, zaključio je Marić.

Posljednji put Ministarstvo financija izdalo je nove obveznice u studenome lani, i to u visini od ukupno 11 milijardi kuna.

Pritom je jedno izdanje realizirano na domaćem tržištu kapitala, dospijeća 2024. u nominalnom iznosu od 3,5 milijardi kuna te drugo, indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, dospijeća 2034. godine, u nominalnom iznosu od 7,5 milijardi kuna.

Izdanje obveznice dospijeća 2024. realizirano je uz prinos od 0,36 posto te godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, dok je izdanje obveznica dospijeća 2034. realizirano uz prinos od 1,20 posto i godišnju kamatnu stopu od jedan posto.

Tagovi: Zdravko Marić, hrvatske obveznice,
PROČITAJ I OVO
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ZAGREB - Uzimajući u obzir ove pretpostavke Vlada bi se, kaže on, trebala usredotočiti na vraćanje povjerenja građana.
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
MJERE
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je u nedjelju da Vlada hitno mora donijeti nove mjere za spas hrvatskog gospodarstva po principu "nula prihoda, nula rashoda“, pri čemu su iz HUP-a u 13 točaka pobrojali prioritetne mjere koje predlažu Vladi.
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
OGROMNI PROBLEMI
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
MADRID - U Španjolskoj je u nedjelju preminulo novih 838 osoba od koronavirusa čime je njihov broj porastao na 6.528, u trenutku kada vlada kreće u obustavu svih gospodarskih aktivnosti u zemlji osim nužnih.
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
JAVNI SEKTOR
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
ZAGREB - Većina ekonomista slaže se sa stavom da bi plaće u javnom sektoru trebalo smanjivati, s tim da su neki za to da se sa smanjenjem plaća krene odmah, a neki tek ako se kriza produlji nakon svibnja.
Ožujak donio stabilizaciju cijena osnovnih proizvoda u Kini
CIJENE
Ožujak donio stabilizaciju cijena osnovnih proizvoda u Kini
PEKING – Nakon rasta prosječnih cijena riže, brašna, ulja, mesa i povrća koje je Kina osjetila u veljači, postupno su se normalizirale već u ožujku s normalizacijom života u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE