GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manju zaposlenost od Hrvatske imaju samo Italija i Grčka

Manju zaposlenost od Hrvatske imaju samo Italija i Grčka
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2023 / 10:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je u novu godinu ušla s 1,6 milijuna zaposlenih, što je oko 36 tisuća radnika više nego što ih je bilo u istom razdoblju prošle godine, ali i oko 9 tisuća zaposlenih manje u odnosu na prethodni mjesec.

Pad na mjesečnoj razini, podsjećaju analitičari RBA, traje od mjeseca kolovoza i obično se trend preokreće u siječnju ili veljači, kada počinje jače sezonsko zapošljavanje. U odnosu na prosinac 2020., HZMO je evidentirao 71 tisuću mirovinskih osiguranika više, a u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu 62 tisuće više. Hrvatska je, inače, 2022. godine prestigla i rekordnu zaposlenost iz 2008. godine. Stopa registrirane nezaposlenosti od 6,7 posto (za žene 8,1 posto) lagano je iznad stope nezaposlenosti u eurozoni. Međutim, stopa zaposlenosti od 69 posto u trećem tromjesečju još je znatno ispod prosjeka EU od 75 posto. Samo Italija i Grčka imaju manje zaposlenih unutar radno aktivne populacije, piše Večernji list.

Na burzi je sada evidentirano nešto manje od 120 tisuća nezaposlenih osoba, što je petnaestak tisuća više nego što je bilo tijekom ljetnih mjeseci. Istovremeno, državni Zavod za zapošljavanje objavio je 19 tisuća slobodnih radnih mjesta, a oglasili su da se nudi posao na pola radnog vremena i za dvjestotinjak umirovljenika i to za umirovljene medicinske sestre, prodavače, kuhare i pomoćne kuhare, konobare te dostavljače. MUP ističe da je do prosinca 2022 godine odobrio oko 115 tisuća dozvola za boravak i rad stranaca.

Turizam i ugostiteljstvo nadoknadili su sve svoje pandemijske padove i zaposlenost vratili na stanje iz 2019. godine! Gleda li se nešto dulji period od tri godine, nova radna mjesta nastala su većinom u graditeljstvu – oko 15 tisuća – te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima – oko 11 tisuća.

U građevini zaposlenost kontinuirano raste posljednjih sedam godina, a kraj 2022. godine završili su sa 131 tisućom zaposlenih. Snažno povećanje zaposlenosti od 20 posto, odnosno deset tisuća osoba, imao je IT sektor i taj trend kontinuirano traje od 2015. godine.

Obrazovanje sa 119 tisuća zaposlenih danas ima sedam tisuća više radnika nego što ih je imalo 2019. godine, a po pet tisuća zaposlenih više imaju prerađivačka industrija te zdravstvena i socijalna zaštita. Među najvećim gubitnicima je javna uprava, gdje danas radi četiri tisuće radnika manje nego prije tri godine pa će se zaposlenima u državnoj upravi otvoriti mogućnost da produlje radni vijek do 67 godina. Slijede ih banke i financijski sektor gdje je u odnosu na period od prije tri godine danas zaposleno dvije tisuće radnika manje i ukupan broj zaposlenih pao je na manje od 42 tisuće.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE