GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u ožujku pala 1,3 posto

Maloprodaja u ožujku pala 1,3 posto
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2023 / 18:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji realno pala 1,3 posto na godišnjoj razini, nakon dva mjeseca blagog rasta, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku u odnosu na veljaču pala 0,9 posto, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala 1,3 posto.

Nakon što je u prosincu prošle godine pala, u prva dva mjeseca ove godine potrošnja je blago porasla na godišnjoj razini.

No, u ožujku je ponovno pala.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 3,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,7 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo ostao je na istoj razini u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), njezin pad u ožujku ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je porastao za 4 posto na godišnjoj razini. Bio je to već sedmi kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 5,2 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE