GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja raste, ali inflacija priječi snažniji uspon

Maloprodaja raste, ali inflacija priječi snažniji uspon
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2023 / 19:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima koje je danas objavio DZS, realan promet od trgovine na malo porastao je u srpnju na mjesečnoj i godišnjoj razini.

U odnosu na lipanj ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo bio je viši za 0,4%. Prema kalendarski prilagođenim indeksima, u usporedbi sa srpnjem 2022. rast je iznosio 2,9%. Na nastavak solidne potražnje upućivali su i podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, gdje je zabilježen nastavak rasta vrijednosti izdanih računa. Osim i dalje razmjerno visokim rastom cijena, snažne dvoznamenkaste godišnje stope rasta vrijednosti fiskalnih računa podržane su zasigurno i turističkom potrošnjom.

Promatrano na godišnjoj razini, u istom smjeru djelovalo je i poboljšanje potrošačkog optimizma, dok je na mjesečnoj razini zabilježeno blago pogoršanje istog. Pogoršanje optimizma u odnosu na lipanj, uz skromnu stopu rasta maloprodaje na mjesečnoj razini, ukazuje na oprez i sugerira na postojanje ograničavajućih čimbenika unatoč snažnijoj turističkoj aktivnosti.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za realnih 0,5%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) zabilježio pad od 2,9%.

U usporedbi sa srpnjem 2022. realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 4%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 1,2%.

Prema izvornim indeksima nominalan promet veći je za 12,3% u odnosu na srpanj 2022., a najsnažniji rast zabilježen je u trgovačkoj struci Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 44,3% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,3%. S rastom od 15,2% godišnje i udjelom u ukupnom prometu od 40,3%, trgovačka struka Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama imala je najveći utjecaj na ukupan indeks (6,1%). Rast prometa na godišnjoj i mjesečnoj razini zabilježen je u devet trgovačkih struka, a u dvije trgovačke struke zabilježen je pad.

Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do srpnja, prosječna realna stopa rasta u iznosila je 1,9% (kalendarski prilagođeni podaci).

Nastavak povoljnih trendova na početku druge polovice 2023. zasigurno odražava popuštanje inflatornih pritisaka, povoljna kretanja u turizmu u središnjem dijelu turističke sezone (srpanj) i rast nominalnih, ali i realnih plaća te i dalje snažno tržište rada. Kao ograničavajući čimbenik potrošnje zasigurno se može izdvojiti postojanost inflatornih pritisaka te kontinuirana ekonomska neizvjesnost uslijed čega dolazi i do odgode potrošnje na pojedina (trajna) dobra. Navedeno će se i u nastavku godine odražavati na trendove u maloprodaji.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja, trgovina, inflacija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE