GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja pala u prosincu; za ovu godinu očekivanja pozitivna

Maloprodaja pala u prosincu; za ovu godinu očekivanja pozitivna
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 21:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema revidiranim podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, nakon rasta realnog prometa u studenom, trgovina na malo zabilježila je u prosincu prvi pad u 2022.

U usporedbi sa studenim ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo pao je realnih 0,8%, dok je u usporedbi s prosincem 2021. kalendarski prilagođen promet realno pao također za 0,8%

U razdoblju od listopada do prosinca 2022. kalendarski prilagođen promet porastao je za skromnih 0,3% u odnosu na isto razdoblje 2021., dok je na tromjesečnoj razini manji za 17%.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za realnih 0,6%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2%.

U usporedbi s prosincem 2021. realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima niži je za 1,7%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 3,5%.

Prema izvornim indeksima nominalan promet veći je za 13,6% u odnosu na prosinac 2021., a najveći doprinos porastu došao je od trgovačke struke Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s povećanjem prometa od 14,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,2%.

S objavom za prosinac zaokružena je statistika za cijelu 2022. u kojoj je realan kalendarski prilagođeni promet porastao 2,1% u odnosu na 2021. (nakon rasta od 12,1% u 2021.). Nominalne promjene očekivano su veće pa je prema kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 16% u odnosu na siječanj-prosinac 2021.

Prema izvornim indeksima, na razini 2022., promet od trgovine na malo veći je za 15,8% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, a rast je u odnosu na 2021. ostvarilo deset od jedanaest trgovačkih struka (osim Trgovina na malo internetom ili poštom, -4,3%), a najveće povećanje prometa zabilježila je kategorija Motorna goriva i maziva (+29,2%).

U okruženju ustrajnih inflatornih pritisaka i još uvijek razmjerno nepovoljne razine potrošačkog optimizma koji se nalazi ispod dugoročnog prosjeka, u posljednjem mjesecu 2022. zabilježen je realan pad prometa u trgovini na malo na mjesečnoj i godišnjoj razini. Na godišnjoj razini dijelom je to i posljedica učinka baznog razdoblja, dok pad na mjesečnoj razini unatoč blagdanskoj potrošnji upozorava na sustezanje u potrošnji. Istovremeno razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka. Na početku 2023. prevladavaju negativni ekonomski izgledi, no unatoč tome na razini cijele godine zasad očekujemo pozitivan doprinos osobne potrošnje ukupnom gospodarskom rastu.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE