GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama

Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 08:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Povoljna kretanja u maloprodaji nastavljena su u listopadu podržana i turističkom potrošnjom, usporavanjem inflatornih pritisaka te rastom kupovne moći i blagim poboljšanjem potrošačkog optimizma.

Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, realni promet od trgovine na malo porastao je u listopadu na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U usporedbi s prethodnim mjesecom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo porastao je za realnih 1,1%. U skladu s našim očekivanjima, u usporedbi s listopadom 2022. rast je ubrzao na 6,5% (u odnosu na 5,5% u rujnu). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od kraja 2021.

Na rast su upućivali i izvrsni podaci o kretanju u turizmu za listopad, zatim blago poboljšanje potrošačkog optimizma u uvjetima snažnog dvoznamenkastog rasta plaća uz istovremeno slabljenje inflatornih pritisaka te inflacijskih očekivanja. Naposljetku, promatrajući monetarnu statistiku u dosadašnjem dijelu godine realno je očekivati da se nastavilo i potrošačko kreditiranje.

U kategoriji Trgovine na malo zabilježen je rast vrijednosti fiskaliziranih računa pri čemu je potonji i pod utjecajem nastavka rasta potrošačkih cijena. Ipak broj računa blago je manji u usporedbi s listopadom 2022. Vrijedi napomenuti da je, prema izvornim indeksima, porast prometa na godišnjoj razini ostvarilo svih jedanaest trgovačkih struka. Stoga je, prema podacima DZS-a, ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 12,7% godišnje.

Posljedično, u prvih deset mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,9%.

Uz snažnu potrošnju u segmentu usluga, trgovina na malo će prema našim očekivanjima podržati rast osobne potrošnje i u posljednjem tromjesečju 2023. i tako pozitivno doprinijeti stopi rasta BDP-a u tom razdoblju. Ipak, do kraja godine stope rasta mogle bi biti skromnije uzimajući u obzir još uvijek razmjerno visoki rast potrošačkih cijena, pooštravanje uvjeta financiranja te kontinuirana ekonomska neizvjesnost mogu utjecati na odgađanje potrošnje trajnih dobra odnosno osnažiti sklonost štednji.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE