GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama

Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 08:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Povoljna kretanja u maloprodaji nastavljena su u listopadu podržana i turističkom potrošnjom, usporavanjem inflatornih pritisaka te rastom kupovne moći i blagim poboljšanjem potrošačkog optimizma.

Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, realni promet od trgovine na malo porastao je u listopadu na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U usporedbi s prethodnim mjesecom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo porastao je za realnih 1,1%. U skladu s našim očekivanjima, u usporedbi s listopadom 2022. rast je ubrzao na 6,5% (u odnosu na 5,5% u rujnu). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od kraja 2021.

Na rast su upućivali i izvrsni podaci o kretanju u turizmu za listopad, zatim blago poboljšanje potrošačkog optimizma u uvjetima snažnog dvoznamenkastog rasta plaća uz istovremeno slabljenje inflatornih pritisaka te inflacijskih očekivanja. Naposljetku, promatrajući monetarnu statistiku u dosadašnjem dijelu godine realno je očekivati da se nastavilo i potrošačko kreditiranje.

U kategoriji Trgovine na malo zabilježen je rast vrijednosti fiskaliziranih računa pri čemu je potonji i pod utjecajem nastavka rasta potrošačkih cijena. Ipak broj računa blago je manji u usporedbi s listopadom 2022. Vrijedi napomenuti da je, prema izvornim indeksima, porast prometa na godišnjoj razini ostvarilo svih jedanaest trgovačkih struka. Stoga je, prema podacima DZS-a, ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 12,7% godišnje.

Posljedično, u prvih deset mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,9%.

Uz snažnu potrošnju u segmentu usluga, trgovina na malo će prema našim očekivanjima podržati rast osobne potrošnje i u posljednjem tromjesečju 2023. i tako pozitivno doprinijeti stopi rasta BDP-a u tom razdoblju. Ipak, do kraja godine stope rasta mogle bi biti skromnije uzimajući u obzir još uvijek razmjerno visoki rast potrošačkih cijena, pooštravanje uvjeta financiranja te kontinuirana ekonomska neizvjesnost mogu utjecati na odgađanje potrošnje trajnih dobra odnosno osnažiti sklonost štednji.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
ANALIZA
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
BERLIN - Novi predsjednički mandat Donalda Trumpa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde eura, smatraju autori studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna.
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
OVI INDEKS
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču pao je za 0,3 posto u odnosu na veljaču prošle godine, dok je u odnosu na siječanj ove godine porastao za tri posto, što je najveći rast vrijednosti indeksa na mjesečnoj razini od lanjskog rujna, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
UZLET
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
ANKARA - Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 67 posto u veljači, dosegnuvši novu najvišu razinu od studenog 2022., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Na mjesečnoj razini inflacija je iznosila 4,5 posto.
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
ZAOSTAJANJE
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
KOPAONIK - Srbija je 2005. godine bila na nivou od 58 odsto razvijenosti zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), a u 2022. je pala na 56 odsto, naveo je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u analizi koju je danas predstavio na Kopaonik biznis forumu.
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE