GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Srbija se ne zadužuje za drugi paket pomoći

Mali: Srbija se ne zadužuje za drugi paket pomoći
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2020 / 19:20
Autor: SEEbiz / TV Prva
BEOGRAD - Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, rekao je danas da se država nije zadužila za drugi paket pomoći koji obuhvata dvomesečnu isplatu 60 odsto minimalne zarade i privremeno oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa.

On je procenio da će te najnovije mere koštati 63 milijarde dinara, a da na sednici Vlade Srbije koja će biti održana sledeće nedelje očekuje usvajanje svih potrebnih dokumenata koji bi omogućili sprovodjenje mera.

On je za TV Prva izjavio da je Srbija u prvom paketu isplatila 5,1 milijardi evra, a da kada se na to doda drugi paket, dotiranje penzionera sa po 4.000 dinara, bonus na plate zdravstvenim radnicima, ukupna pomoć dostigla oko 5,9 milijardi evra ili 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Nivo javnog duga je pod kontrolom i na nivou od 57,2 odsto u odnosu na BDP. Penzije su stabilne, kao i plate u javnom sektoru i nećemo ih smanjivati", dodao je Mali.

Povodom kritike isplate po 100 evra svim punoletnim gradjanima, ministar je naveo da se u julu projektovalo 45,5 milijardi dinara poreskih priliva, a da je zbog rasta prometa ostvareno više 50,1 milijardi.

"Od toga, očekivali smo 20 milijardi od poreza na dodatu vrednost, a dobili smo četiri milijarde više, upravo zato što privredna aktivnost nije stala... Kao što smo i očekivali, taj novac se vratio u privredne tokove", rekao je Mali i dodao da je ta mera bila važna i zbog "vraćanja optimizma gradjanima".

Na pitanje o tome da li će država dodatno pomoći sektore najteže pogodjene krizom, poput ugostiteljstva, ministar je kazao da za sada ne može da kaže da li će se izdvajati dodatni novac, ali da će i drugi paket mera služiti da pomogne hotelijerima.

Mali je dodao da podaci Poreske uprave ukazuju da je krajem februara 1,82 miliona zaposlenih dobilo plate, a da je već u junu zabeležen veći broj poslodavaca i da je isplaćeno 1,95 miliona plata.

Po njegovoj oceni, to ukazuje da zaposlenost u Srbiji nije opala tokom korona-krize, na šta je potencijalno uticalo i zapošljavanje koje su poslodavci preduzeli da bi ostvarili pravo na prvi paket pomoći.

Podsetio je da je 2013. godine Srbija bila na ivici bankrota, ali je državni budžet u prethodne četiri godine imao suficit i procenio da će država u naredne četiri godina imati novca za normalno funkcionisanje.

Tagovi: Siniša Mali, Vlada Srbije, paket pomoći
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE