GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Le Maire: Europa mora pripremiti veliki plan ekonomskih poticaja

Le Maire: Europa mora pripremiti veliki plan ekonomskih poticaja
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 12:00
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Europa mora osmisliti „ogroman” plan poticaja za gospodarstvo kako bi mu omogućila da prebrodi posljedice epidemije koronavirusa, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

„Europa mora dokazati da je politički efikasna. Očekujem snažan, opsežan i koordiniran odgovor Europe kako bi se izbjegla opasnost ekonomske krize nakon epidemije”, pojasnio je Le Maire u razgovoru za radio France Inter.

Na sastanku zakazanom početkom idućeg tjedna ministri financija eurozone ne smiju gubiti vrijeme na jadikovke već moraju donijeti odluku o planu poticaja, poručio je.

„Predložit ću niz fiskalnih i proračunskih mjera u sklopu koordiniranog i opsežnog plana poticaja koji će nam omogućiti da ponovo pokrenemo ekonomski zamašnjak”, najavio je francuski ministar.

Francuska je do nedjelje navečer registrirala 1.126 slučajeva zaraze koronavirusom i 19 smrtnih slučajeva, a epidemija sve snažnije utječe i na njezino gospodarstvo.

Le Maire procjenjuje da bi zbog otkazivanja javnih događaja i pada turističkog prometa gospodarstvo ove godine moglo porasti manje od jedan posto. Prema još uvijek važećoj procjeni trebalo bi porasti 1,3 posto.

Francuska središnja banka jutros je procijenila da će gospodarstvo u prvom tromjesečju gotovo stagnirati u odnosu na posljednja tri mjeseca 2019., upozorivši i na mogućnost izraženijeg usporavanja aktivnosti zbog epidemije.

U mjesečnom istraživanju poslovne klime banka je snizila procjenu rasta u prvom tromjesečju s 0,3 na samo 0,1 posto.

Gotovo 20 posto od ukupno 8.500 ispitanika obuhvaćenih istraživanjem u razdoblju od kraja veljače do početka ožujka navelo je da očekuju da će epidemija koronavirusa utjecati na njihovo poslovanje.

Njihov je udio najveći u sektoru tekstilne industrije, gdje iznosi 40 posto. Najmanje ih je pak u građevinskom sektoru gdje utjecaj epidemije očekuje samo 15 posto ispitanika.

Le Maireov apel za koordiniranim djelovanjem kako bi se pomoglo gospodarstvu bio je sličan onom koji je poslala i Italija koju je virus pogodio snažnije nego ijednu drugu državu u Europi.

Tagovi: Bruno Le Maire, koronavirus, ekonomija, Francuska
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE