GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope

Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
LOBIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2022 / 15:25
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pridobiva ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njezina tima u srijedu izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.

Lagarde je ovoga tjedna najavila da bi ECB-ova ključna depozitna stopa od minus 0,5 posto zbog povećanja inflacije trebala početi rasti u srpnju i mogla biti na nuli ili "nešto iznad" nule do kraja rujna, prije nego što dodatno poraste "prema neutralnoj stopi".

Šef nizozemske središnje banke Klaas Knot, koji je među najkonzervativnijim članovima Upravnog vijeća ECB-a, rekao je da u potpunosti podupire takav plan. "U potpunosti sam u tome, u potpunosti podupirem sve što je na (Lagardinom) blogu" rekao je Knot na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Čelnik finske središnje banke Olli Rehn također je izrazio podršku povećanju kamatnih stopa tijekom ljeta, kao i glavni ekonomist ECB-a Philip Traka.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde naznačila je početkom tjedna na blogu da bi kreditiranje uskoro moglo poskupjeti.

"Na temelju trenutačnih izgleda, vjerojatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja", napisala je Lagarde, dajući najjasniju naznaku da ECB ide prema prvom povećanju kamatnih stopa nakon niza godina.

Trenutačno je ključna depozitna stopa središnje banke na minus 0,5 posto. Glavna stopa refinanciranja je na nuli.

Daljnji porast stope ovisit će o izgledima inflacije, rekla je Lagarde, upozoravajući da se "tempo i ukupni opseg prilagodbe ne mogu odrediti unaprijed".

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE