GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza urušava međunarodne pričuve Hrvatske

Koronakriza urušava međunarodne pričuve Hrvatske
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 09:16
Autor: RBA analize
ANALIZA - Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na kraju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.

"Izraženo smanjenje međunarodnih pričuva RH tijekom ožujka i travnja izravna je posljedica pandemije covida 19 i popratnog gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute, na što je Hrvatska narodna banka odgovorila intervencijama na deviznom tržištu", smatraju analitičari Raiffeisen banke.

Podsjećaju da je središnja banka o ožujku u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko izravnih transakcija poslovnim bankama prodala ukupno dvije i pol milijarde eura. Dodaju kako je i u travnju smanjenje pričuva rezultat prodaja deviza bankama radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru.

Najnoviji podaci središnje banke ukazuju na daljnje blago smanjenje međunarodnih pričuva, na 15,8 milijardi eura.

Ukupna aktiva središnje banke krajem travnja iznosila je 133,5 milijardi kuna te je uz smanjenje na mjesečnoj razini za pet milijardi kuna ili 3,6 posto, u odnosu na kraj 2019. godine bila niža za gotovo 11 milijardi kuna kuna odnosno 7,6 posto.

Promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive čije se udio u ukupnoj aktivi krajem travnja spustio na 92,6 posto, što je njezin najmanji udio od veljače 2009. godine.

Posljedica je to promjena na ostalim stavkama aktive odnosno povećanja potraživanja od središnje države budući da je HNB tijekom ožujka i travnja operacijama fine prilagodbe otkupio vrijednosne papire RH te povećanja potraživanja od kreditnih institucija po osnovi kredita uz financijsko osiguranje.

Inozemna aktiva HNB-a na kraju travnja iznosila je 123,6 milijardi kuna te je u odnosu na ožujak bila niža za 5,4 milijarde kuna ili 4,2 posto, a u odnosu na kraj 2019. godine za 19 milijardi kuna ili 13,3 posto

Tagovi: međunarodne pričuve, devizne rezerve, devizne intervencije, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
LONDON - Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
TRŽIŠTE RADA
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
BERLIN - Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je utjecalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nuernbergu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE