GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kome se isplati mirovina iz drugog stupa?

Kome se isplati mirovina iz drugog stupa?
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2024 / 20:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već je pet godina otkako su prvi umirovljenici koji su štedjeli za mirovinu i u drugom mirovinskom stupu, stekli uvjete za mirovnu. Podaci pokazuju kako i dalje velika većina umirovljenika svoju kapitaliziranu štednju iz drugog stupa prebacuje u prvi jer im je mirovina povoljnija iz jednog stupa, tj. onog generacijske solidarnosti.

Mirovina iz dva stupa isplati se uglavnom onima s visokim plaćama, jer su uštedjeli veliki iznos. Prošle je godine takvu kombiniranu mirovinu izabralo 21 posto novih umirovljenika. Od ove godine na snazi su još neke zakonske izmjene a tiču se prije svega novozaposlenih i onih koji će uskoro podnijeti zahtjev za mirovinu.

Tko ne bude konzumirao mirovinu iz drugog stupa godinu dana nakon odlaska u mirovinu, po sili zakona morat će se vratiti u prvi stup. Država je odlučila stati na kraj onima koji su odugovlačili s potpisivanjem ugovora s mirovinskim osiguravajućim društvom i koji su na taj su način htjeli novac iz drugog stupa sačuvati za nasljednike.

- Dva puta će ga se informirati preporučenom poštom, i ako osoba u ta dva navrata u roku godinu dana ne potpiše ugovor - nakon izjave koju je potpisao istaknuvši želju da bude u oba stupa - vraća se u prvi stup, kaže za HRT državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

Novac ne propada, nego se prebacuje u proračun, a korisnik dobiva novi izračun mirovine po principu kao da je izabrao mirovinu samo iz jednog stupa. Izjednačen je i dodatak na mirovinu u oba stupa, pa se očekuje veći interes za kombinirani model.

- Sada već s ušteđenih 40 tisuća eura, drugi stup se isplati, napominje Vidiš.

Novozaposleni će, ako sami ne odaberu, biti raspoređeni u fond kategorije A, u kojem ostaju 15 godina, nakon čega se sele u fond kategorije B u kojem je sada 80 posto zaposlenih.

- Odlučili smo se na taj način, da se uplaćeni doprinosi drugog stupa kapitaliziraju u najvećoj mogućoj mjeri i da oni kroz tih prvih 15 godina radnog staža ostvaruju i najveće prinose, kaže pomoćnik ravnateljice REGOS-a Zoran Protega.

No mirovinski sustav pod velikim je pritiskom s obzirom na nepovoljan omjer zaposlenih i umirovljenika.

- Sustav međugeneracijske solidarnosti ne funkcionira ako imate relativno nisku participaciju radne snage i tu je zapravo najveća rupa. Oko pola novca otprilike svaki mjesec fali za isplate mirovina onih koji su u prvom stupu. Ta dinamika je neumoljiva, upozorava Vedrana Pribičević iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Veća zaposlenost, veće plaće, a time i više izdvajanja za starost, sve bi to utjecalo i na mirovine današnjih umirovljenika, pogotovo u prvom stupu generacijske solidarnosti.

Tagovi: mirovina, drugi stup, mirovine, vidiš, umirovljenici
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE