GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski BDP iznevjerio očekivanja, rekordna nezaposlenost mladih

Kineski BDP iznevjerio očekivanja, rekordna nezaposlenost mladih
RAZOČARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2023 / 07:33
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina je u ponedjeljak priopćila da je bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao za 6,3% u odnosu na godinu prije, što nije očekivano.

Stopa nezaposlenosti među mladim ljudima u dobi od 16 do 24 godine iznosila je u lipnju 21,3%, što je novi rekord.

Ispis BDP-a od 6,3% za drugo tromjesečje označio je tempo rasta od 0,8% u odnosu na prvi kvartal, što je sporije od tromjesečnog tempa od 2,2% zabilježenog u prva tri mjeseca ove godine. Analitičari koje je anketirao Reuters predviđali su povećanje BDP-a od 7,3 posto u drugom tromjesečju.

Glasnogovornik Nacionalnog ureda za statistiku Fu Linghui istaknuo je da se Kina suočava sa složenim geopolitičkim i gospodarskim međunarodnim okruženjem. Također je rekao da Kina još uvijek može postići svoj cilj rasta za cijelu godinu. Peking je u ožujku postavio cilj od oko 5% rasta za 2023.

Maloprodaja za lipanj porasla je za 3,1%, malo ispod očekivanih 3,2%. U okviru trgovine na malo najviše je porasla prodaja ugostiteljskih proizvoda, proizvoda za sport i zabavu te alkoholna pića i duhan. Automobili, uredski proizvodi i roba za svakodnevnu uporabu zabilježili su pad prodaje u lipnju u odnosu na godinu prije. Online prodaja fizičke robe porasla je za 6,7% u lipnju u odnosu na godinu prije, sporije nego u svibnju, prema izračunima CNBC-a na temelju službenih podataka kojima se pristupa putem Wind Informationa.

Industrijska proizvodnja za lipanj porasla je za 4,4% u odnosu na godinu prije, što je bolje od prognoziranih 2,7%.

Investicije u dugotrajnu imovinu za prvu polovicu godine porasle su za 3,8%, bolje od predviđenih 3,5%. U okviru ulaganja u dugotrajnu imovinu, u lipnju su ulaganja u nekretnine dodatno pala na godišnjoj razini nego u svibnju. Ulaganja u proizvodnju rasla su stabilnim tempom, dok je rast ulaganja u infrastrukturu usporen.

Stopa nezaposlenosti u gradovima u lipnju je iznosila 5,2 posto.

Na pitanje o izgledima za drugo poluvrijeme, glasnogovornik Fu rekao je kako očekuje da će ulaganja u nekretnine ostati niska u bliskoj budućnosti.

Također je rekao da bi nezaposlenost mladih mogla dodatno porasti prije nego što se smanji nakon kolovoza.

Kina je u prosincu ukinula kontrolu Covid-19. Početni ekonomski oporavak izgubio je snagu. Ogromni sektor nekretnina bori se s oporavkom, dok je izvoz pao zbog pada globalne potražnje.

Unutar Kine, slaba potrošačka potražnja nije dovela do promjene cijena u lipnju. Narodna banka Kine rekla je prošli tjedan da očekuje pad u srpnju, ali se očekuje da će se inflacija vratiti kasnije ove godine.

Domaća putovanja bila su svijetla točka u oporavku. Urbano stanovništvo više je nego udvostručilo svoju turističku potrošnju u prvoj polovici godine u odnosu na godinu prije, na 1,98 trilijuna juana (280 milijardi dolara), prema Ministarstvu kulture i turizma. Međutim, navodi se da je potrošnja ruralnih stanovnika na putovanja porasla samo za oko 40% u to vrijeme.

Ukupni ukupni iznos od 2,3 bilijuna juana u prvom polugodištu manji je od 2,78 bilijuna juana prijavljenih za prvih šest mjeseci 2019., prije pandemije, pokazuju službeni podaci.

Peking je prošli tjedan rekao da će produžiti mjere potpore nekretninama. Vlasti su također najavile široku potporu izvozu. Zemlja je također produžila porezne olakšice za kupnju električnih automobila, rastuće industrije koju vlada želi podržati.

No, Peking je inače pokazao nevoljkost da se upusti u veće poticaje, posebice jer je dug lokalnih vlasti naglo porastao. Sastanak Politbiroa koji se očekuje kasnije ovog mjeseca mogao bi pružiti više detalja o gospodarskoj politici.

Tagovi: kina, nr kina, kineska ekonomija, kineski bdp
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE