GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska vanjska trgovina se stabilizira

Kineska vanjska trgovina se stabilizira
STABILITZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 15:10
Autor: Matej Balen
PEKING – Prema današnjem izvješću kineske Generalne carinske administracije kineski izvoz je u ožujku manji za 6.6 posto (u USD), a uvoz za 0.9 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kineski izvoz i uvoz pokazuju znakove stabilizacije nakon kombiniranog pada od 17.2 posto u prva dva mjeseca ove godine, za vrijeme vrhunca epidemije u samoj Kini. Otvaranjem proizvodnih pogona u ožujku, počela se oporavljati i međunarodna trgovina, ali sada narušena pandemijom na globalnoj razini. Podaci za ožujak tako govore o i dalje prisutnom padu u odnosu na prošlu godinu.

 „Zbog pandemije COVID-19 diljem svijeta, globalna ekonomija je u padu. Nesigurnost raste, a kineska vanjska trgovina je u velikim teškoćama“, izjavio je danas Li Kuiwen, glasnogovornik Generalne carinske administracije.

„Ukupni je pad izvoza u prvom tromjesečju 2020. godine 13.3 posto, a uvoza 2.9 posto.“

 Kinesko Ministarstvo trgovine je ranije najavilo oporavak kineske vanjske trgovine u ožujku, što se donekle i dogodilo, ali veliki pad u međunarodnoj trgovini na globalnoj razini ostavlja puno traga na Kinu. Prošli je tjedan Svjetska trgovinska organizacija najavila pad međunarodne trgovine od 32 posto za ovu godinu.

 Kineski izvoznici su nastavili s proizvodnjom na razini od 70 posto u odnosu na razdoblje prije epidemije, ali se trenutno susreću sa velikim padom narudžbi iz inozemstva, naročito iz SAD-a i Europe, prema podacima kineskog Ministarstva trgovine. Napori Kine da se trgovina oporavi su veliki, sa najavom otvaranja 46 novih pilot zona za međunarodnu trgovinu, pripremama za prvi virtualni Kantonski sajam koji će biti krajem lipnja, ali i najavom 3. po redu China International Import Expoa zakazanom u studenom u Šangaju.

 

 

 

Tagovi: kineska vanjska trgovina, robna razmjena, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
PAD
Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
BERN - Švicarski bruto domaći proizvod pao je u 2020. godini 2,9 posto, najsnažnije od naftne krize u 70-im godinama prošlog stoljeća, objavila je vlada u petak, predviđajući pad aktivnosti i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, s obzirom na koronamjere.
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
PAD
Slovenski BDP lani pao 5,5 posto
LJUBLJANA - Slovenski BDP lani je iznosio 46.297 milijardi eura i realno se smanjio za 5,5 posto u odnosu na 2019. godinu, a nominalno za 4,3 posto, prema prvoj procjeni koju je u petak objavio državni statistički ured.
Plenković: Vlada nastavlja s naknadom od 4.000 kuna
PREMIJER
Plenković: Vlada nastavlja s naknadom od 4.000 kuna
ZAGREB - "Smatramo da su odluke primjerene, da ćemo pronaći sredstva bez rebalansa i većih zahvata."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE