GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska tvornička aktivnost dodatno usporila u lipnju

Kineska tvornička aktivnost dodatno usporila u lipnju
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz
PEKING - Tvorničke aktivnosti u Kini rasle su sporije u lipnju, pokazalo je istraživanje privatnog sektora u ponedjeljak, potvrđujući službene podatke od prošlog tjedna koji su ukazivali na zastoj u rastu drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Caixin/S&P Globalni indeks menadžera nabave u proizvodnji pao je na 50,5 u lipnju sa 50,9 u svibnju. Ekonomisti su očekivali da će očitanje dosegnuti 50,2 za lipanj, prema anketi Reutersa. Oznaka od 50 točaka odvaja širenje od skupljanja.

Kineski Nacionalni zavod za statistiku objavio je prošlog petka podatke koji pokazuju da je službeni proizvodni PMI zemlje u lipnju iznosio 49,0 - u usporedbi s 48,8 u svibnju.

“Mnoštvo nedavnih gospodarskih podataka sugerira da oporavak Kine tek treba pronaći stabilnu osnovu, budući da ostaju istaknuti problemi, uključujući nedostatak unutarnjih pokretača rasta, slabu potražnju i slabe izglede”, rekao je Wang Zhe, viši ekonomist u Caixin Insight Group.

"Problemi koji se odražavaju u lipanjskom PMI-ju proizvodnje Caixin China, u rasponu od sve lošijeg tržišta rada do rastućeg deflacijskog pritiska i slabljenja optimizma, također upućuju na isti zaključak."

Caixin proizvodni PMI istražuje oko 650 privatnih i državnih proizvođača koji su više orijentirani na izvoz i nalaze se u obalnim regijama Kine, dok službeni PMI istražuje 3200 tvrtki diljem Kine.

Neki od tih problema uključuju poslovno povjerenje u Kini koje je u lipnju dosegnulo najnižu razinu u osam mjeseci. Cijene inputa također su pale najbržim tempom od siječnja 2016., zbog slabije potražnje od očekivane uz poboljšanu ponudu.

Anketa Caixina također je pokazala da je marginalni rast proizvodnje u lipnju uvelike bio potaknut poboljšanom domaćom prodajom, jer su novi izvozni poslovi uglavnom ostali nepromijenjeni jer su slabi gospodarski uvjeti smanjili inozemnu potražnju.

Tagovi: KINESKA TVORNICČKA AKTIVNOST, KINA, KINESKA EKONOMIJA
PROČITAJ I OVO
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
VELEPRODAJA
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
WASHINGTON - Zalihe u veleprodaji u SAD-u u ožujku su u odnosu na veljaču pale za 0,4 posto, na 894,7 milijardi dolara, što je također 2,3 posto manje nego u ožujku prošle godine, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
TRADE
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
BEIJING - China’s customs agency released data Thursday that showed exports rose in-line with expectations in April, while imports surged ahead of forecasts.
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE