GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska trgovinska razmjena smanjena 3,2 posto u prvih šest mjeseci

Kineska trgovinska razmjena smanjena 3,2 posto u prvih šest mjeseci
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 08:00
Autor: Matej Balen
PEKING – Prema podacima kineske carinske administracije, prva polovica godine prožete pandemijom i krizom u međunarodnoj trgovini zaključena je sa 2.04 bilijuna USD trgovinske razmjene, padom većim od 3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Ipak, optimizam pružaju podaci za lipanj, u kojemu je Kina zabilježila porast u međunarodnoj trgovini za 5.1 posto, od čega 4.3 posto u izvozu, a 6.2 posto u uvozu. U izvješću također stoji kako 45.1 posto međunarodne trgovinske razmjene u prvoj polovici godine se odnosi na kineska privatna poduzeća.

Sedmina razmjene je sa zemljama ASEAN-a, koji su tako postali vodeći kineski trgovinski partner uz porast od 5.6 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 290 milijardi USD. Izvoz tekstila (uključujući maski) je porastao 32.4 posto, dok je izvoz medicinske opreme i lijekova porastao 23.6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kineski državni mediji prenose kako je Kina u potpunosti poštovala dogovore sa SAD-om iz prve faze trgovinskih dogovora, a da je trgovinska razmjena sa SAD-om u prvoj polovici godine zabilježila pad od 6.6 posto, uz 230 milijardi USD razmijenjenih dobara. Pad se posebno osjetio u izvozu iz Kine u SAD (pad 8.1 posto), dok je uvoz u Kinu pao 1.5 posto.

Tagovi: kineska robna razmjena, kineski izvoz, kineska ekonomija, ASEAN, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE