GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija oporavlja se brže nego što su dužnosnici očekivali

Kineska ekonomija oporavlja se brže nego što su dužnosnici očekivali
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 21:07
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineska ekonomija oporavlja se brže nego što su najviši dužnosnici očekivali zbog krize s Covidom-19 i ponovnog otvaranja, što sugerira da će vlada biti suzdržana od uvođenja novih poticajnih mjera ove godine, izvijestio je danas Bloomberg pozivajući se na neimenovani izvor blizak kineskim vlastima.

Val infekcija koji je uslijedio nakon naglog ukidanja pandemijskih ograničenja završio je brže nego što su visoki dužnosnici očekivali.

Isti izvor navodi da je, unatoč predviđanjima da će epidemija trajati do veljače ili ožujka, najveći broj stanovništva zaražen već početkom godine, što je omogućilo brži oporavak gospodarstva.

Ključni podaci objavljeni ovog tjedna podupiru mišljenja da se gospodarstvo snažno oporavlja nakon što je Kina napustila svoju strategiju nulte tolerancije na Covid-19.

Agencija navodi da je u veljači proizvodni sektor zabilježio najveći porast aktivnosti u posljednjih više od desetljeća istraživanja menadžera nabave, a porasla je i aktivnost potrošača.

Prodaja kuća također je porasla prvi put u 20 mjeseci, prema 100 najvećih investitora u nekretnine.

Bloomberg kaže da su gospodarski izgledi i dalje neizvjesni, usred slabog globalnog rasta i povećanih referentnih kamatnih stopa, a potražnja za kineskim proizvodima pala je posljednjih mjeseci na nekim od najvećih tržišta, poput SAD-a i Europe, te će vjerojatno ostati na niskoj razini niža razina do kraja godine..

Dodaje se da su napetosti između SAD-a i Kine oko tehnoloških i geopolitičkih pitanja također eskalirale i dodatno zategle poslovnu klimu.

Ekonomisti očekuju da će kineska vlada ove godine postaviti cilj rasta od više od pet posto, dok drugi procjenjuju da će to biti 5,5 posto ili više.

Gospodarstvo je prošle godine poraslo za samo tri posto, što je drugi najsporiji tempo od 1970-ih, navodi agencija.

Tagovi: kineska ekonomija, ekonomski oporavak, kineska potrošnja, Li Keqiang
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE