GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina spremna produžiti poček na kredit za autocestu u Crnoj Gori

Kina spremna produžiti poček na kredit za autocestu u Crnoj Gori
KINA-CRNA GORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 18:30
Autor: SEEbiz

PODGORICA - Kina je spremna razgovarati s Crnom Gorom o produženju počeka na otplatu kredita od 809 milijuna eura koji joj je kineska banka dala za izgradnju autoceste, objavio je u srijedu ured crnogorskog predsjednika.

Kineski i crnogorski predsjednik Xi Jinping i Milo Đukanović telefonski su razgovarali u povodu 15. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Tema razgovora bio je i kredit koji je Crna Gora 2014. dobila od kineske Exim banke za izgradnju prve od tri dionice autoceste koja vodi od obalnog grada Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od 2 posto i šestogodišnji poček koji istječe ove godine.Prva rata od 33 milijuna eura stiže na otplatu u srpnju.

Prvu dionicu autoceste gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je radove trebala završiti 2019., ali je rok produžen do studenog 2021.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović je krajem travnja u Europskom parlamentu zatražio od EU-a pomoć u isplati kredita, čime bi, kako je kazao, pomogla da se smanji utjecaj Kine u zemlji.

Europska komisija je, međutim, sredinom travnja jasno poručila da "EU ne vraća dugove od trećih strana".

Đukanovićev kabinet je priopćio da je Xi Jinping rekao da kineske vlasti pridaju veliki značaj realizaciji projekta prve crnogorske autoceste i spremne su razgovarati da se poček na otplatu kredita produži do kraja 2022.

“Izgradnja autoceste je ne samo projekt vijeka za Crnu Goru, već pilot projekt inicijative 'Pojas i put' i mehanizma suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe 17+1“, rekao je prema priopćenju Xi Jinping. Crna Gora sudjeluje u toj inicijativi od osnovanja.

Đukanović je kineskom predsjedniku rekao da je autocesta "najvrijedniji infrastrukturni projekt u povijeti Crne Gore" i da se izgradnja prve dionice očekuje do kraja studenoga.

Ocijenio je da su odnosi Crne Gore i Kine prijateljski i dodao da cijeni to što Kina poštuje strateški put Crne Gore prema europskim i euroatlantskim integracijama, ali da također žei nastaviti suradnju s tradicionalnim partnerima među kojima je Kina te očekuje "od drugih da poštuju taj izbor“.

Đukanović se također zahvalio predsjedniku Kine za značajnu pomoć Crnoj Gori u borbi sa pandemijom koronavirusa, uključujući donaciju 30 tisuća cjepiva Sinopharm.

Kina drži približno jednu četvrtinu ukupnog duga Crne Gore, koji je prošle godine prešao 100 posto BDP-a.

Tagovi: Milo Đukanović, Xi Jinping, autoput Bar-Boljare, Exim banka, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE