GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina je prvi trgovinski partner svijeta, nekad su to bile Sjedinjene države

Kina je prvi trgovinski partner svijeta, nekad su to bile Sjedinjene države
LIDERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 20:42
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Profesor Fakulteta ekonomije i političkih nauka u Beogradu Ivan Vujačić rekao je da je Kina sada prvi trgovinski partner svijeta, što je nekad bila Amerika, te istaknuo da je ekonomski odnos dviju zemalja jedan od najvažnijih.

Vujačić je na online konferenciji "Američka politika i ekonomija: pogled iz Srbije" istaknuo da su, međutim, odnosi Pekinga i Washingtona posljednjih godina postali složeniji i zategnutiji.

Na panelu "Amerika u suvremenim međunarodnim gospodarskim odnosima" istaknuo je da je u Americi broj zaposlenih u industriji pao na 10 posto, za što Amerikanci krive Kinu i zbog toga joj uvode restrikcije. Vujačić, međutim, smatra da je za to više kriva automatizacija i novi softver, nego Kina.

Podsjetio je da su od 2018. Amerika i Kina uključene u trgovinski rat, pri čemu obje zemlje nameću carine jedna drugoj na robu. Amerika pak optužuje Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući krađu intelektualnog vlasništva i prisilni prijenos tehnologije, dok Kina optužuje Ameriku da pokušava ograničiti njezin rast kao globalne gospodarske sile.

Osim trgovinskog rata, Amerika i Kina vode niz drugih gospodarskih sporova – primjerice, Amerika optužuje Kinu da manipulira vrijednošću svoje valute, juana, kako bi stekla prednost u međunarodnoj trgovini. Amerika je također zabrinuta zbog rastućeg utjecaja Kine u ključnim industrijama, poput telekomunikacija i proizvodnje visoke tehnologije.

Jelena Žarković, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, objasnila je da su, unatoč ovim izazovima, SAD i Kina nastavile održavati gospodarske odnose. U studenom 2020. dvije su zemlje potpisale trgovinski sporazum prve faze, u kojem se Kina obvezala kupovati dodatnu robu i usluge od SAD-a i izvršiti strukturne promjene u svojoj gospodarskoj politici.

Međutim, mnoga temeljna pitanja u odnosima SAD-a i Kine ostaju neriješena, a napetosti između dviju zemalja vjerojatno će trajati u doglednoj budućnosti. Predavači su se složili da je trgovinski rat imao značajan utjecaj na globalno gospodarstvo, uključujući pad cijena dionica i povećanu neizvjesnost u međunarodnoj trgovini, a mnoge tvrtke uključene u trgovinu između SAD-a i Kine također su imale poteškoća.

U studenom 2020. dvije su zemlje potpisale postupni sporazum, nazvan "Prva faza" o trgovini koji je smanjio napetosti i pružio olakšanje globalnom gospodarstvu. "Kupujte američko", iako je politika prvi put uvedena 1930-ih, sada zauzima istaknuto mjesto u američkoj trgovinskoj politici. Praksa prekida opskrbe iz inozemstva nastala je tijekom Velike depresije, a panelisti se slažu da su ti zakoni često kontraproduktivni jer su skupi za porezne obveznike, smanjuju izvoz i gube više radnih mjesta nego što stvaraju.

Američki zakoni o nabavi obično nameću teške kazne za kupnju stranih materijala ili sudjelovanje stranih tvrtki u saveznoj nabavi, pa se kaže da je američki Zakon o oporavku i reinvestiranju iz 2009. (Zakon o poticajima) zahtijevao kupnju američkog željeza i čelika osim ako ukupni troškovi projekta ne povećavaju se za 25 posto ili više.

Kina također ima razvijenu strategiju širenja gospodarskog utjecaja na temelju koje jača i svoj politički utjecaj. Jedna od najvećih je "Inicijativa Pojas i put", kojom je obuhvatila gotovo svaku točku planeta nastojeći dati poticaj, prije svega, očuvanju rasta svoje ekonomije, a potom i utjecaju na globalnu ekonomiju. sustav na takav način da bolje zadovoljava potrebe kineskog gospodarstva. .

Dio inicijative "Pojas i put" je i Srbija, koja već ima ugovore s Kinom o realizaciji projekata vrijednih više od sedam milijardi eura, neslužbeno se doznaje. To je i jedan od razloga zašto pojedini domaći ekonomisti već upozoravaju da bi Srbija mogla doživjeti sudbinu pojedinih afričkih zemalja čije banke posuđuju velike infrastrukturne projekte na kojima rade kineske tvrtke, rečeno je na skupu. Internetska debata o američkoj politici i gospodarstvu dio je projekta "Amerikanac - mali poticaj za buđenje" koji Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative provodi uz potporu američkog veleposlanstva u Srbiji, javlja Tanjug.

Tagovi: KINESKA EKONOMIJA, Pojas i put, Jelena Žarković, KINESKI IZVOZ, AMERIČKA EKONOMIJA, IVAN Vujačić
PROČITAJ I OVO
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
ANALIZA
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
BERLIN - Novi predsjednički mandat Donalda Trumpa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde eura, smatraju autori studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna.
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
OVI INDEKS
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču pao je za 0,3 posto u odnosu na veljaču prošle godine, dok je u odnosu na siječanj ove godine porastao za tri posto, što je najveći rast vrijednosti indeksa na mjesečnoj razini od lanjskog rujna, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
UZLET
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
ANKARA - Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 67 posto u veljači, dosegnuvši novu najvišu razinu od studenog 2022., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Na mjesečnoj razini inflacija je iznosila 4,5 posto.
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
ZAOSTAJANJE
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
KOPAONIK - Srbija je 2005. godine bila na nivou od 58 odsto razvijenosti zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), a u 2022. je pala na 56 odsto, naveo je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u analizi koju je danas predstavio na Kopaonik biznis forumu.
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE