GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina-Europa: Raste interes za Zdravstveni put svile

Kina-Europa: Raste interes za Zdravstveni put svile
POJAS I PUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 09:24
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Kompanije u Europi u nastajanju sve su više zainteresirana za ekološki prihvatljive i održive sektore kao područja za buduće investicije Inicijative pojasa i puta (BRI), iako su tradicionalni sektori povezani s trgovinom, poput transporta i logistike, i dalje popularni.

Prema istraživanju koje je naručila međunarodna pravna firma CMS, gotovo jednaki udjeli ispitanika iz Srednje i Istočne Europe (CEE) i Kine (49 posto i 48 posto) vide BRI mogućnosti u obnovljivoj energiji, dok oko trećina (32 posto ) ispitanika iz CEE planiraju aktivno ciljati takve mogućnosti.

Više od dvije trećine sudionika iz CEE i 84 posto kineskih ispitanika smatra da je važno da BRI projekti budu održivi i ekološki prihvatljivi, a mnogi se ispitanici slažu da bi ih poboljšanja u održivosti učinila spremnijima za sudjelovanje u takvim projektima.

Ovaj pomak prema "zelenim investicijama" odražava se opadanjem entuzijazma za BRI projekte koji se mogu smatrati manje zelenim. Iako je 24 posto ispitanika iz CEE ranije ciljalo na projekte konvencionalne energije, samo devet posto kaže da će to činiti u budućnosti. Nadalje, samo osam posto planira iskoristiti mogućnosti za naftu i plin u usporedbi s 20 posto koji su to činili u prošlosti.

Takozvani "tradicionalni" BRI sektori su područja koja i dalje privlače najviše interesa; gotovo tri četvrtine (73 posto) poduzeća iz CEE promatra cestovne projekte kao jedan od sektora koji nude najviše mogućnosti, a slijedi sektor logistike (65 posto).

- Naše istraživanje pokazuje da tržište Srednje i Istočne Europe najviše BRI mogućnosti vidi u cestama, logistici, energetskim mrežama i obnovljivim izvorima energije, kaže Marcin Bejm, CMS partner i šef sektora za energiju i projekte u Poljskoj.

- Iako se CEE kao regija brzo razvija i napreduje, još uvijek postoji potreba za privlačenjem više infrastrukturnih ulaganja. BRI bi mogao biti način za popunjavanje infrastrukturne praznine u CEE. Da bi BRI privuklo međunarodno finansiranje, bilo koji projekt će morati prihvatiti principe održivosti tokom svog razvoja i rada.

Iako nešto više od četvrtine (27 posto) sudionika iz SIE očekuje da će povećati svoje sudjelovanje u BRI projektima, obratno, više od dvije trećine (68 posto) kineskih ispitanika predviđa veće sudjelovanje u budućnosti.

Usprkos različitom raspoloženju među CEE i kineskim ispitanicima u kontekstu entuzijazma za BRI, značajan broj sudionika BRI drugdje u svijetu pokazao je interes za projekte CIE. Gotovo polovina (49 posto) onih na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi želi istražiti mogućnosti u CEE i / ili Rusiji.

Istraživanje je otkrilo snažan konsenzus da će pandemija koronavirusa dovesti do većeg interesa za Zdravstveni put svile (HSR) - velika većina od 94 posto ispitanika iz CEE kaže da očekuje da će se to dogoditi. Inicijativu HSR pokrenule su 2017. godine Kina i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za jačanje zdravstvene pokrivenosti u zemljama BRI putem kineske suradnje i podrške.

Smatra se da pravna i regulatorna pitanja predstavljaju najveći rizik u BRI projektima za organizacije CEE, na što ukazuje gotovo tri četvrtine sudionika ankete. Stabilnost projekata i politička pitanja su i drugi glavni problemi.

Tagovi: Zdravstveni put svile, Pojas i put, Jedan pojas, jedan put, kineske investicije, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
STAVOVI
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
BERLIN - Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno, prema analizi Njemačkog gospodarskog instituta (IW) koju prenosi dnevnik „Welt am Sonntag“ u nedjelju.
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
KREDITI
MMF spreman odobriti BiH novi kredit od 750 milijuna eura
SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) načelno je spreman sklopiti s Bosnom i Hercegovinom novi kreditni aranžman vrijedan 750 milijuna eura a pregovori o tome koji su upravo započeli mogli bi biti okončani u prosincu, najavio je predstavnik te novčarske organizacije u BiH Andrew Jewell.
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE