GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina-Europa: Raste interes za Zdravstveni put svile

Kina-Europa: Raste interes za Zdravstveni put svile
POJAS I PUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 09:24
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Kompanije u Europi u nastajanju sve su više zainteresirana za ekološki prihvatljive i održive sektore kao područja za buduće investicije Inicijative pojasa i puta (BRI), iako su tradicionalni sektori povezani s trgovinom, poput transporta i logistike, i dalje popularni.

Prema istraživanju koje je naručila međunarodna pravna firma CMS, gotovo jednaki udjeli ispitanika iz Srednje i Istočne Europe (CEE) i Kine (49 posto i 48 posto) vide BRI mogućnosti u obnovljivoj energiji, dok oko trećina (32 posto ) ispitanika iz CEE planiraju aktivno ciljati takve mogućnosti.

Više od dvije trećine sudionika iz CEE i 84 posto kineskih ispitanika smatra da je važno da BRI projekti budu održivi i ekološki prihvatljivi, a mnogi se ispitanici slažu da bi ih poboljšanja u održivosti učinila spremnijima za sudjelovanje u takvim projektima.

Ovaj pomak prema "zelenim investicijama" odražava se opadanjem entuzijazma za BRI projekte koji se mogu smatrati manje zelenim. Iako je 24 posto ispitanika iz CEE ranije ciljalo na projekte konvencionalne energije, samo devet posto kaže da će to činiti u budućnosti. Nadalje, samo osam posto planira iskoristiti mogućnosti za naftu i plin u usporedbi s 20 posto koji su to činili u prošlosti.

Takozvani "tradicionalni" BRI sektori su područja koja i dalje privlače najviše interesa; gotovo tri četvrtine (73 posto) poduzeća iz CEE promatra cestovne projekte kao jedan od sektora koji nude najviše mogućnosti, a slijedi sektor logistike (65 posto).

- Naše istraživanje pokazuje da tržište Srednje i Istočne Europe najviše BRI mogućnosti vidi u cestama, logistici, energetskim mrežama i obnovljivim izvorima energije, kaže Marcin Bejm, CMS partner i šef sektora za energiju i projekte u Poljskoj.

- Iako se CEE kao regija brzo razvija i napreduje, još uvijek postoji potreba za privlačenjem više infrastrukturnih ulaganja. BRI bi mogao biti način za popunjavanje infrastrukturne praznine u CEE. Da bi BRI privuklo međunarodno finansiranje, bilo koji projekt će morati prihvatiti principe održivosti tokom svog razvoja i rada.

Iako nešto više od četvrtine (27 posto) sudionika iz SIE očekuje da će povećati svoje sudjelovanje u BRI projektima, obratno, više od dvije trećine (68 posto) kineskih ispitanika predviđa veće sudjelovanje u budućnosti.

Usprkos različitom raspoloženju među CEE i kineskim ispitanicima u kontekstu entuzijazma za BRI, značajan broj sudionika BRI drugdje u svijetu pokazao je interes za projekte CIE. Gotovo polovina (49 posto) onih na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi želi istražiti mogućnosti u CEE i / ili Rusiji.

Istraživanje je otkrilo snažan konsenzus da će pandemija koronavirusa dovesti do većeg interesa za Zdravstveni put svile (HSR) - velika većina od 94 posto ispitanika iz CEE kaže da očekuje da će se to dogoditi. Inicijativu HSR pokrenule su 2017. godine Kina i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za jačanje zdravstvene pokrivenosti u zemljama BRI putem kineske suradnje i podrške.

Smatra se da pravna i regulatorna pitanja predstavljaju najveći rizik u BRI projektima za organizacije CEE, na što ukazuje gotovo tri četvrtine sudionika ankete. Stabilnost projekata i politička pitanja su i drugi glavni problemi.

Tagovi: Zdravstveni put svile, Pojas i put, Jedan pojas, jedan put, kineske investicije, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
EK odobrio talijanski plan oporavka
ZELENO SVJETLO
EK odobrio talijanski plan oporavka
BRUXELLES - Italija je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za svoj plan oporavka koji bi trebao potaknuti rast gospodarstva oslabljenog pandemijom koronavirusa, rekao je u utorak premijer Mario Draghi.
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
PORAZNO
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
ZAGREB - Hrvatska se 2020. spustila na 64 posto vrijednosti prosječnog BDP-a EU po glavi stanovnika u odnosu na 65 posto u 2019., te je time zacementirala status druge najsiromašnije članice EU u društvu s Grčkom, odmah iza Bugarske.
Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
ANALITIČARI
Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
LONDON - Analitičari Goldman Sachsa iznijeli su svoja predviđanja za očekivani oporavak u eurozoni, ističući da vjeruju da će Europska središnja banka ukinuti svoje neviđene mjere poticaja, a također sugerirajući da se na mjere štednje više neće moći pouzdati.
Peking ima više milijardera od New Yorka
USPOREDBE
Peking ima više milijardera od New Yorka
NEW YORK - New York je prvi put u sedam godina izgubio titulu svjetske prijestolnice milijardera.
MMF: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. šest odsto
PROCENE
MMF: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. šest odsto

BEOGRAD - MMF je, na osnovu dubinskih analiza u okviru redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF, ocenio da se Srbija dobro izborila sa pandemijom kovid 19.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE