GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan pad trgovine na malo

Katastrofalan pad trgovine na malo
UTEG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2020 / 20:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad.

Naime, nakon snažnog mjesečnog pada u ožujku (-11,3%) ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u travnju je ubrzao s padom te je realno bio niži za čak 19,8% u odnosu na ožujak. Time je dao snažan doprinos padu na godišnjoj razini koji je iznosio 25,5%. Navedena godišnja stopa predstavlja najveći pad na godišnjoj razini od kada pratimo podatke i jasno odražava trenutne i potencijalne posljedice pandemije koronavirusa. Pritom je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 40,5%, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 6,2%.

Kumulativno, od siječnja do travnja kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo pad je zabilježen u svim kategorijama trgovačkih struka izuzev trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 19,8% (+48,9% u odnosu na ožujak). Pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-0,9%) dok je u kategoriji goriva i maziva godišnji pad iznosio 39,4% te kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda –87,8%. Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, očekivano bilježe relativno blagu godišnju stopu pada od 3,5% (-24,3 u odnosu na ožujak).

Najveći doprinos godišnjem padu nominalnog prometa u travnju, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 39,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,8%, Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, s padom prometa od 45,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,0% te Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, s padom prometa od 38,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,0%.

Iako će podaci za svibanj donijeti nastavak negativnih stopa rasta i mjesecima pred nama doći će do usporavanja pada budući da se ekonomija počela postupno otvarati. Na razini cijele 2020. očekujemo po prvi put nakon 2012. povratak prosječne godišnje stope u negativan teritorij (-9,5%). Pad će u velikoj mjeri biti i posljedica smanjene osobne potrošnje kao rezultat nepovoljnih kretanja u turizmu i turističke potrošnje te bitno pogoršanog raspoloženja i očekivanja potrošača.

Tagovi: trgovina na malo, maloprodaja, industrijska proizvodnja, potrošnja, osobna potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE