GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katar planira uložiti pet milijardi dolara u španjolske projekte

Katar planira uložiti pet milijardi dolara u španjolske projekte
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 13:19
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Katarski državni investicijski fond vrijedan 300 milijardi dolara planira uložiti pet milijardi dolara u španjolske projekte, rekao je u utorak emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani.

Očekuje se da će katarski vladar, koji ovog tjedna boravi u posjetu Španjolskoj, potpisati sporazum o ulaganju u projekte financirane sredstvima EU-a za oporavak od pandemije. To je prvi takav sporazum između države članice i zemlje koja nije članica EU-a.

Ulaganja, uglavnom u projekte održivosti i digitalizacije, trebala bi se provesti u roku od dvije do tri godine, rekli su vladini izvori.

Španjolska, vodeći primatelj europskih sredstava s ukupno 140 milijardi eura, pokušava dobiti potporu od privatnih i stranih ulagača kako bi ubrzala oporavak od pandemije.

Jedan od željenih projekata je izgradnja energetskog čvorišta oko terminala za uvoz i ponovni izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG). Španjolska se želi pozicionirati kao opskrbno čvorište za zemlje EU-a koje žele smanjiti plinsku ovisnost o Rusiji, ali još uvijek nema kapacitet za izvoz na sjever kako bi ispunila ideju planiranog čvorišta.

Projekt energetskog čvorišta zahtijevao bi veći uvoz iz Katara.

Tagovi: Katar, Španjolska, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE