GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kakva je kvaliteta života u Vukovaru?

Kakva je kvaliteta života u Vukovaru?
ĆIVOT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 19:40
Autor: SEEbiz
VUKOVAR - Na današnji dan prije 32 godine pao je Grad Heroj, pao je Vukovar. 87 dana branitelji su pružali herojski otpor i u ljudstvu i u tehnici višestruko nadmoćnijem agresoru.

U danonoćnim napadima poginulo je 2717 hrvatskih branitelja i civila. U razorenom Vukovaru, nakon ulaska pripadnika tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojbi, slijedili su dani užasa. A kako se u Vukovaru živi danas?

U njemu je, prema posljednjem popisu stanovništva, malo više od 23 tisuće stanovnika. U svakodnevnoj borbi da se zadrže mladi dosta se ulaže u obrazovanje i socijalnu politiku - od naknade za novorođenčad, besplatnog školskog materijala, stipendija do stambenog zbrinjavanja. Vukovarci se neumorno bore za bolju i ljepšu budućnost svojega grada u kojemu je, nadaju se, i budućnost njihove djece...

Nakon završetka studija u Zagrebu, mlada logopetkinja Barbara mogla je birati gdje će raditi. No vratila se u svoj Vukovar.

- Vukovar je prije svega moj dom. Tu sam na svome, imam svoju obitelj i svoje prijatelje, rekla je Barbara Zima za HRT.

Pandemijske 2020. odlučila je otvoriti privatni kabinet.

- Ima sve veći broj djece koja imaju poteškoće u govoru i komunikaciji, međutim svako je dijete izazov za sebe, kaže.

Nepovratna sredstva koja je dobila od Grada bila su joj vjetar u leđa.

- Zaista je lijepo živjeti ovdje, pogotovo zato što svakim danom se sve više toga gradi i grad sve više živi. Puno mladih obitelji se naselilo, puno dječice, rekla je Barbara.

Sandra ima dva sina i kćer. Iako su rođeni nakon rata, smatra, moraju znati što su njihova majka i njihov grad proživjeli.

- Čekali smo malo da porastu da mogu shvatiti neke stvari. Doslovno smo ih odveli na sve lokacije i taj put koji sam ja prošla sa svojom obitelji 91'., rekla je Sandra Gašparić.

Već godinu dana djelatnica je Memorijalnog centra. Tako da i posjetiteljima svakodnevno priča o herojstvu i žrtvi Vukovaraca.

- Vukovar danas živi punim plućima, ali baš ono punim plućima i to mi je najteže ljudima objasniti, da koliko god su nam se grozne stvari dogodile te 91., mi možemo dalje, mi moramo dalje. Vukovar je grad malih ljudi, rekla je.

Marija se u Vukovar vratila kao petogodišnjakinja. Sada u kući u kojoj je odrasla podiže svoje troje djece.

- Vratili smo se u grad koji je bio razrušen, a sada mogu reći da je jedan od najljepših gradova, kako u Hrvatskoj tako mogu reći i u svijetu jer je prekrasan, kaže Marija Zakaljuk.

I njezin suprug tako je postao Vukovarac.

- Vukovar sam sebi zapravo bira građane koji će u njemu da žive. Možemo mi govoriti da smo mi birali Vukovar, ali ja zapravo mislim da je Vukovar izabrao nas kao jednu cjelokupnu obitelj, rekao je Olega Zakaljuk.

Ljubav prema gradu prenose i na novu generaciju Vukovaraca.

Budućnost Vukovara u malim je Vukovarcima koji već sada u svojim malim srcima osjećaju veličinu i herojstvo svojega grada.

Tagovi: Vukovar, gospodarstvo
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE