GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Koreja u drugom tromjesečju ušla u recesiju

Južna Koreja u drugom tromjesečju ušla u recesiju
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Južnokorejsko gospodarstvo ušlo je u recesiju u drugom tromjesečju, nakon najvećeg pada aktivnosti u zadnja dva desetljeća zbog pandemije koronavirusa, a najviše su pogođeni izvoz i proizvodnja.

Četvrto po veličini azijsko gospodarstvo palo je za sezonski prilagođenih 3,3 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavila je u četvrtak Bank of Korea. To je najoštriji pad od prvog tromjesečja 1998. godine i veći od 2,3-postotnog pada iz procjena analitičara.

Bruto domaći proizvod pao je za 2,9 posto na godišnjoj razini, u najvećoj kontrakciji od četvrtog tromjesečja 1998. godine i iznad 2-postotnog pada iz prognoza u Reutersovoj anketi.

Južna Koreja time se pridružila Japanu, Tajlandu i Singapuru u tehničkoj recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečna pada BDP-a.

Pandemija je teško pogodila azijska gospodarstva koja se oslanjaju na izvoz.

Južnokorejski izvoz, koji čini gotovo 40 posto gospodarskih aktivnosti, potonuo je za 16,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a to je najveći pad od 1963. godine.

Građevinske investicije oslabile su za 1,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su kapitalna ulaganja pala za 2,9 posto.

Aktivnosti u sektorima proizvodnje i usluga potonule su za devet, odnosno za 1,1 posto.

Pozitivne pomake pokazala je samo osobna potrošnja koja je porasla 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, zahvaljujući državnim poticajima koji su povećali potrošnja u restoranima te potrošnju na odjeću, kulturu i zabavu.

Ministar financija Hong Nam-ki nada se oporavku od trećeg tromjesečja.

"Moguće je da ćemo oporavak sličan onome u Kini vidjeti u trećem tromjesečju, kada će pandemija usporiti, a aktivnosti u prekomorskoj proizvodnji, školama i bolnicama će se nastaviti", rekao je Hong.

Vlada je do sada namijenila oko 277 tisuća milijardi wona (231 milijardu dolara) vrijednih poticaja za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom. No ne može utjecati na globalnu potražnju za južnokorejskom izvoznom robom, koja uključuje lepezu proizvoda od memorijskih čipova do automobila do petrokemijskih proizvoda.

Za cijelu 2020. analitičari procjenjuju da će se južnokorejsko gospodarstvo smanjiti za oko 0,4 posto, što bi bilo prvo i najveće smanjenje nakon 1998. godine.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje veći pad, za 2,1 posto.

Tagovi: Južna Koreja, recesija, Bank of Korea
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE