GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JPMorgan: Kineska ekonomija će zadržati zamah oporavka

JPMorgan: Kineska ekonomija će zadržati zamah oporavka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kinesko gospodarstvo zadržat će pozitivan zamah oporavka u četvrtom tromjesečju 2023. jer su ekonomski podaci za treće tromjesečje nadmašili očekivanja, prema Zhu Haibinu, glavnom ekonomistu za Kinu u J.P. Morganu.

U nedavnom intervjuu za Xinhua, ekonomist je rekao da je ubrzo nakon što je Kina objavila svoje gospodarske podatke za prva tri kvartala, J. P. Morgan revidirao svoju prognozu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema gore u 2023. s 5 posto na 5,2 posto.

"Kineski BDP u trećem tromjesečju nadmašio je očekivanja. Nakon ekonomskih podataka za kolovoz koji su bili bolji od očekivanih, gospodarski rezultati u rujnu ponovno su nadmašili naša očekivanja, jer su glavni pokazatelji poput industrijske proizvodnje, maloprodaje i izvoza bili iznenađujuće bolji", Zhu objasnio je reviziju prema gore.

"Predviđeni rast od 5,2 posto ostaje izvrsna stopa rasta diljem svijeta", rekao je.

Kinesko gospodarstvo poraslo je 4,9 posto na godišnjoj razini u trećem tromjesečju unatoč visokoj usporednoj bazi u istom kvartalu prošle godine. U prva tri tromjesečja 2023. gospodarstvo je poraslo 5,2 posto, prema podacima koje je početkom ovog mjeseca objavio Nacionalni ured za statistiku (NBS). Vladini dužnosnici rekli su da su ovi rezultati postavili čvrste temelje za ostvarenje cilja nacionalnog godišnjeg rasta od 5 posto za 2023. godinu.

Zhu je primijetio da su nova energetska industrija i sektor infrastrukture zabilježili relativno dobre rezultate u prva tri kvartala.

"U prva tri kvartala 2023. proizvodnja solarnih ćelija porasla je za više od 60 posto na godišnjoj razini; proizvodnja novih energetskih vozila također je porasla za više od 30 posto, što je zadržalo relativno visoku stopu rasta", rekao je.

"Nakon što se smanjio utjecaj epidemije COVID-19, potrošnja usluga poput ugostiteljstva, smještaja, turizma i prijevoza se proširila i doživjela je značajan oporavak", rekao je Zhu.

Spomenuo je da je stopa štednje među ruralnim kućanstvima znatno pala u trećem tromjesečju, sugerirajući da se očekivanja prihoda poboljšavaju među ruralnim radnicima migrantima i obiteljima s niskim i srednjim primanjima usred poboljšanja u proizvodnom i građevinskom sektoru.

Prema anketi NBS-a, broj radne snage iz ruralnih područja koja radi u gradovima porastao je na godišnjoj razini od kraja trećeg tromjesečja 2,8 posto. Poboljšana očekivanja za rast prihoda među radnicima migrantima pomogla su u povećanju potrošnje.

Tagovi: kineska ekonomija, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE