GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Johnson: Infrastrukturnim radovima izlazimo iz krize

Johnson: Infrastrukturnim radovima izlazimo iz krize
RECEPT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Premijer Boris Johnson u utorak je obećao da će britansku ekonomiju pogođenu epidemijom koronavirusa izvući iz krize, tako što će ubrzati infrastrukturne investicije i skratiti vrijeme planiranja izvođenja radova.

Dok Britanija izlazi iz karantene, Johnson planom popravka štete nanesene ekonomiji i ponovnim pokretanjem zemlje pokušava odgovoriti na kritike upućene vladi glede nošenja s pandemijom.

"Ne možemo nastaviti jednostavno biti zarobljenici ove krize", rekao je Johnson. "Moramo raditi brzo jer već svjedočimo vrtoglavom padu BDP-a i znamo da se ljudi brinu za svoje poslove i radnje."

Njegovu poruku, izrečenu na sveučilištu u središnjem britanskom gradu Dudleyju, zasjenila je najava nove karantene u Leicesteru, samo 80 kilometara dalje, gdje i dalje raste broj zaraženih od covida-19.

Apelirajući da se "gradi, gradi, gradi", Johnson je najavio planove da se ubrza vladina infrastrukturna potrošnja i pojednostavi proces razvoja infrastrukture.

"Izgradit ćemo bolnice, škole i fakultete. No također ćemo ponovno izgraditi zeleniju i još ljepšu Britaniju", rekao je.

Obećao je da neće srezati potrošnju te je usporedio svoj plan s onim američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta iz 1930. pod nazivom "New Deal", koji je uključivao projekte javnih radova koji su pomogli oporavku SAD-a od Velike depresije.

"Zvuči kao ogromna vladina intervencija, zvuči kao New deal... Ako je tome tako, onda tako i treba zvučati", rekao je Johnson.

Najava rashoda od 5 milijardi funti blizu je 5 posto bruto ulaganja javnog sektora prošle godine. Škotska premijerka, Nicola Sturgeon, bila je među onima koji su preispitivali veličinu investicija.

"Njemačka je najavila stimulativni paket koji iznosi 4 posto njezinoga BDP-a. Ekvivalent za Veliku Britaniju bio bi 80 milijardi funti. Tako da 5 milijardi funti ne samo da je malo da bi to bio "New Deal", nego je nedostatno također i za druge zemlje", rekla je u tvitu.

Pet milijardi funti bit će usmjereno prema gradnji bolnica, škola i cesta.

Nedavna povijest Britanije pokazuje da je teško provesti tako velike infrastrukturne projekte.

Nova podzemna linija vlaka u Londonu premašla je proračun i kasni, kao i brza željeznička linija koja povezuje sjever i jug.

Nakon desetljeća raspravljanja o proširenju aerodroma Heathrow, projekt je u stanju mirovanja zbog pravnih izazova.

Tagovi: Boris Johnson, infrastrukturni radovi, britanska ekonomija, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE