GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesmo li blizu kraja razdoblja visoke inflacije?

Jesmo li blizu kraja razdoblja visoke inflacije?
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 20:39
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ZAGREB - Njemački potrošači s olakšanjem prate kako se kreću cijene životnih namirnica, ali i struje i plina: one više ne poskupljuju, ponekad čak i padaju. Znači li to da se bliži kraj inflacije?

Mjesecima je pakiranje skupljeg irskog maslaca od 400 grama koštalo 4,99 eura, ali je već nekoliko tjedana njegova cijena 4,29. Jeftiniji, njemački maslac ponegdje sad košta samo 1,59 eura za 250 grama. Slična situacija je i sa sirom i tjesteninom.

Pad cijena uočava se i kada je u pitanju energija, iako razina cijena struje i plina ostaje i dalje visoka. Kako prenosi list Süddeutsche Zeitung, pozivajući se na podatke portala VerivoX, čak 91 ponuđač struje i 80 onih koji krajnjim potrošačima prodaju plin, smanjilo je svoje tarife. Struja će tako u svibnju, lipnju i srpnju u prosjeku biti jeftinija za 14, a plin oko 23 posto.

„Vjerojatno smo dosegli vrhunac inflacije", kaže Kerstin Bernoth iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). Ona ipak ne očekuje da će cijene sada posvuda početi padati: „Moramo se naviknuti na sadašnje cijene", kaže Bernoth, ali uz ocjenu da je „vjerojatno da će se cijene dugoročno ponovo spustiti“.

Kai Hudetz, generalni direktor Instituta za istraživanje trgovine u Kölnu (IFH), nije toliki optimist. On navodi razloge za tezu da priča s poskupljenjima još uvijek nije gotova:

„Snažno rastući troškovi energije, logistike i sirovina izazvali su lančanu reakciju“, kaže on za DW.

„Sve kompanije uzduž lanca opskrbe morale su i još uvijek se moraju boriti s rastućim troškovima. Pritom su mnogi dodatni troškovi već prebačeni na potrošače, zbog čega su stope inflacije trenutno niže i moguća su smanjenja cijena, barem selektivna."

Zbog toga se, zaključuje Hudetz, još ne može proglasiti „kraj inflacije", jer „cijene više kategorija proizvoda i dalje prije rastu nego što padaju. Neki proizvođači su i najavili poskupljenja, koja će trgovci naknadno morati prebaciti na svoje cijene, s obzirom na to da imaju niske marže. A tu su i sporazumi o relativno visokim plaćama koji također utječu na cijene."

Jedan od razloga za nisku razinu cijena prehrambenih namirnica u Njemačkoj u odnosu na druge zemlje u svijetu je i tržišna moć diskontnih lanaca, odnosno četiri najveće kompanije: Rewe, Edeka, Aldi i Lidl. One dijele najveći tržišnog „kolača", a međusobno su u oštroj konkurenciji. Oni koriste tu svoju kvazi-monopolističku moć da natjeraju dobavljače da ponude niže cijene.

Tijekom prošle godine diskonti su čak i povećali svoj udio na tržištu, kaže direktor njemačkog Lidla Christian Härtnagel. Naime, rastuće cijene natjerale su više kupaca da se okrenu jeftinijim, diskontnim ponuđačima, pa im je tako prodaja porasla.

Ipak, na povratak na uobičajenu, dosta nisku razinu cijena živežnih namirnica u Njemačkoj, čekat će se još dugo. Tržišna moć četiri velika lanca diskonta nastavit će snižava otkupne cijene koliko god je to moguće (na veliku žalost proizvođača), ali ni Lidl, Aldi i ostali ipak neće moći izbjeći povećanje vlastitih troškova za osoblje, energiju i distribuciju.Tagovi: inflacija, visoka inflacija, rast cijena, Rewe, Edeka, Aldi, Lidl, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE