GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jesen donosi snažan rast nezaposlenosti

Jesen donosi snažan rast nezaposlenosti
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2020 / 18:25
Autor: RBA analize
ANALIZA - Broj nezaposlenih osoba evidentiranih pri HZZ-u smanjio se u svibnju u odnosu na travanj za 1.395 osoba ili 0,9%. Krajem svibnja je pri HZZ-u bilo registrirano 157.839 nezaposlenih osoba.

Pri tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih iznosio 10.777 osoba što predstavlja pad od 14.706 osoba ili 57,7% u odnosu na travanj. Iz evidencije nezaposlenih u svibnju je izašlo 12.172 osobe, što je rast od 2.462 osobe ili 25.4% u odnosu na travanj.

Promatrano na godišnjoj razini, u svibnju je drugi mjesec zaredom zabilježen rast broja nezaposlenih pri HZZ-u. U odnosu na svibanj 2019. broj nezaposlenih veći je za 41.373 osobe odnosno 35.5%. Tako je u svibnju broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih na godišnjoj razini zabilježio 1.043 osobe ili 8,8% manje dok je broj izlazaka u istom razdoblju bio manji za 14.272 odnosno 54,0%. Navedeni godišnji rast dodatno zabrinjava zbog dostupnih vladinih potpora koje su namijenjene očuvanju radnih mjesta.

Promatrano prema razlogu prestanka radnog odnosa, u svibnju se najveći broj ulazaka odnosi na istek ugovora o radu na određeno vrijeme i to 5.870 osoba te na poslovno uvjetovani otkaz gdje je zabilježeno 2.414 osoba. S druge strane, od ukupnog broja izlazaka iz evidencije u svibnju, 10.347 osoba zaposleno je na temelju radnoga odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, 805 osoba na temelju izlaza iz radne snage, 484 osobe zbog odjave s evidencije i nejavljanja, 112 osoba zbog nepridržavanja zakonskih odredbi te 3.570 osoba zbog ostalih razloga.

U ukupnome broju nezaposlenih u svibnju, 108.329 (ili 68,6%) osoba bile su nezaposlene manje od godinu dana, 23.465 osoba (ili 14,9%) bila je nezaposlena 1-3 godine, dok je 26,045 osoba (ili 16,5%) bila nezaposlena 3 ili više godina.

Statistika HZZ-a za mjesec svibanj ne daje jasnu sliku o kretanju hrvatskog tržišta rada. S obzirom na veliki broj korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta (prema posljednjim službenim podacima HZZ-a u travnju je 98.535 poslodavaca koristilo potpore za 558.724 zaposlenika) od ožujka do svibnja, tek će statistika za lipanj donijeti jasniju sliku iako će i tijekom lipnja dio korisnika (iz djelatnosti povezanih s turizmom) nastaviti s korištenjem Vladinih potpora.

Nepovoljna gospodarska kretanja i u nastavku godine odrazit će se i na kretanja na tržištu rada. S dolaskom jesenskih mjeseci i prestankom većine potpora Vlade moguća su i izraženije pogoršanja u kretanju (nezaposlenosti).

Tagovi: nezaposlenost, zaposlenost, hrvatsko tržište rada, koronakriza, sezonsko zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE