GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japanski BDP snažno ubrzao u proljetnom tromjesečju

Japanski BDP snažno ubrzao u proljetnom tromjesečju
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2022 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u proljetnom tromjesečju znatno snažnije nego na početku godine zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja covida 19, pokazale su u četvrtak nove vladine procjene.

U razdoblju od travnja do lipnja BDP je porastao 0,9 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je uvećan samo 0,1 posto.

Prva procjena pokazivala je rast BDP-a u proljetnom tromjesečju za 0,5 posto.

Anualizirana stopa rasta koja pokazuje koliko bi BDP porastao da je u svakom tromjesečju unatrag godinu dana rastao po istoj stopi kao u zadnja tri mjeseca iznosila je 3,5 posto i viša je za 1,3 postotna boda no što je vlada do sada procjenjivala.

Ukidanje mjera suzbijanja covida potaknulo je osobnu i potrošnju kompanija, koja je porasla 1,2 odnosno dva posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na početku godine osobna potrošnja porasla je samo 0,3 posto dok su ulaganja kompanija smanjena 0,1 posto.

Vanjska potražnja gotovo je stagnirala u odnosu na razdoblje od siječnja do ožujka kada je smanjena 0,5 posto.

Tagovi: Japanski BDP, Japan, japanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE