GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japan izbjegao tehničku recesiju, no slabosti su još uvijek prisutne

Japan izbjegao tehničku recesiju, no slabosti su još uvijek prisutne
BLAGI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2024 / 07:27
Autor: SEEbiz
TOKYO - Japan je izbjegao tehničku recesiju jer su revidirani službeni podaci u ponedjeljak pokazali da se gospodarstvo vratilo rastu u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, potaknuto snažnim kapitalnim izdacima.

Revizije prema gore ipak su bile slabije od procijenjenih, s time da je osobna potrošnja ostala slaba.

Rastu očekivanja da bi Banka Japana mogla normalizirati kamatne stope već na svom sastanku od 18. do 19. ožujka usred znakova snažnog povećanja plaća na ovogodišnjim proljetnim pregovorima o plaćama Shunto između sindikata i poslodavaca.

Japanski bruto domaći proizvod povećao se za 0,4% u četvrtom tromjesečju u usporedbi s godinom ranije, što je slabije od konsenzusnih očekivanja za rast od 1,1% u anketi Reutersa. Privremeni podaci prošlog mjeseca pokazali su smanjenje BDP-a za 0,4 posto. Gospodarstvo se u razdoblju od srpnja do rujna smanjilo za 3,3 posto.

Japanski BDP u četvrtom tromjesečju također je porastao za 0,1% u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je slabije od prosječne prognoze rasta od 0,3% u anketi Reutersa. Privremeni podaci pokazali su smanjenje od 0,1%. Gospodarstvo je u trećem tromjesečju palo 0,8 posto u odnosu na prethodno.

"Revizija rasta BDP-a prema gore u drugoj procjeni objavljenoj danas... bila je manja nego što je većina očekivala", napisao je šef Capital Economicsa za Aziju i Pacifik Marcel Thieliant u bilješci klijenta.

"Iako je došlo do velike revizije poslovnih ulaganja, od prvobitno prijavljenog pada od 0,1% q/q do skoka od 2,0% q/q, to je djelomično nadoknađeno smanjenjem zaliha i nešto većim padom osobne potrošnje," On je rekao. “Doista, brojke potvrđuju da je potrošnja pala tri uzastopna tromjesečja.”

Visoka inflacija ipak je smanjila domaću potražnju i osobnu potrošnju, naglašavajući krhkost rasta u zemlji. Osobna potrošnja pala je 0,3% tromjesečno u odnosu na tromjesečje - više od privremenih procjena pada od 0,2%.

Reuters je izvijestio da će Banka Japana vjerojatno smanjiti svoju procjenu potrošnje i tvorničke proizvodnje na svom sljedećem sastanku odbora za politiku 18. i 19. ožujka, citirajući tri osobe koje su upoznate s tim pitanjem.

Kapitalni izdaci porasli su za 2% tromjesečno u odnosu na tromjesečje, u usporedbi s provizornim padom od 0,1% koji je procijenila vlada, ali bili su ispod konsenzusnih očekivanja o povećanju od 2,5%.

Nade u reviziju BDP-a naviše porasle su nakon što su podaci Ministarstva financija objavljeni prošlog ponedjeljka pokazali da su kapitalni izdaci porasli za 16,4% u četvrtom tromjesečju u odnosu na godinu ranije, te za 10,4% na sezonski prilagođenoj tromjesečnoj osnovi.

Tagovi: JAPAN, recesija, investicije, jen, dolar, kamate, bank of japan
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE