GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u kolovozu oko 4 milijuna tona

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u kolovozu oko 4 milijuna tona
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2022 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
KIJEV – Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine vjerojatno će u kolovozu dosegnuti otprilike 4 milijuna tona, u odnosu na 3 milijuna u srpnju, zahvaljujući dogovoru uz posredovanje UN-a, kojim su deblokirane ukrajinske morske luke, objavljeno je u ponedjeljak iz Ukrajinskog agrarnog vijeća.

Po riječima zamjenika predsjednika Ukrajinskog agrarnog vijeća Denisa Marčuka na brifingu s novinarima, unatoč novim mogućnostima izvoza, ukrajinski poljoprivrednici i dalje su suočeni s nedostatkom novca, pa trećina njih krajem mjeseca neće sudjelovati u sjetvi zimskih žitarica za sezonu 2022./23.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je otkako je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju u veljači i zatvorila njezine crnomorske luke, što je potaknulo rast cijena hrane u svijetu i strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku. Krajem srpnja su, prema dogovoru između Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, deblokirane tri crnomorske luke.

No, čak i s otvorenim lukama, ukrajinski je poljoprivredni izvoz znatno manji nego prije ratnog sukoba, kada je Ukrajina izvozila do 6 milijuna tona žitarica mjesečno. Ukrajinski izvoz žitarica pao je na godišnjoj razini u sezoni 2022./23. do 19. kolovoza 51,6 posto, na 2,99 milijuna tona mjesečno, prema podacima ministarstva poljoprivrede objavljenim prošloga tjedna.

Izvoz žitarica u cijeloj sezoni 2021./22., koja je završila 30. lipnja, porastao je 8,5 posto, na 48,5 milijuna tona, zahvaljujući snažnim isporukama prije pokretanja ruske invazije 24. veljače.

Ukrajinska vlada je objavila da bi Ukrajina ove godine mogla požeti najmanje 50 milijuna tona žitarica, u usporedbi s rekordnih 86 milijuna tona u 2021. godini, a manja žetva posljedica je gubitaka površina pod usjevima koji se nalaze u rukama ruskih snaga i nižih ovogodišnjih prinosa.

Tagovi: Izvoz poljoprivrednih proizvoda, UKRAJINSKO ŽITO, HRANA
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE