GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iva Tomić: Podizanje rejtinga dobrodošla vijest, ali predstoji nam još puno toga

Iva Tomić: Podizanje rejtinga dobrodošla vijest, ali predstoji nam još puno toga
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 17:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske dobrodošla je vijest u trenucima velike gospodarske i financijske neizvjesnosti, no na putu pristupanja europodručju predstoji nam još puno toga i Vlada treba odlučnije krenuti u veća rasterećenja gospodarstva, ocijenio je u subotu HUP komentirajući Moody'sovo podizanje kreditnog rejtinga.

Agencija Moody's podigla je kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, iz 'Ba2' u 'Ba1', najvišu razinu u neinvesticijskoj kategoriji, a izmijenila je izglede iz pozitivnih u stabilne. Moody's pritom uz ostalo ističe pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti.

"Vijest o podizanju kreditnog rejtinga RH svakako je dobrodošla u trenutcima velike gospodarske i financijske neizvjesnosti. To svakako puno govori i o načinu vođenja ekonomske politike, a pogotovo snalaženju nositelja politike u ovoj koronakrizi te o mogućnostima budućeg zaduživanja kako bi se sanirale obveze nastale kao posljedica ublažavanja posljedica pandemije Covid-19", komentar je glavne ekonomistice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ive Tomić na najnoviji potez Moody'sa.

Međutim, dodaje Tomić, "ne treba zaboraviti da je to dijelom i posljedica preuzetih obaveza države u okviru pristupanja europodručju te da nam predstoji još puno toga do ostvarenja tog cilja".

Kao primjere pritom iznosi podatke iz ovaj tjedna predstavljenog Pregleda napretka po reformskim područjima za uvođenje eura - trenutno je provedeno tek 11 od ukupno 65 aktivnosti iz Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva 2020. te tek 15 od ukupno 50 mjera iz Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja 2020.

"Stoga, bez obzira na pozitivan rejting agencije Moody’s, HUP i dalje poziva Vladu RH da ozbiljnije pristupi Akcijskom planu i odlučnije krene u veća rasterećenja gospodarstva kako bismo u dogledno vrijeme dosegli nama usporedive zemlje u okruženju", zaključuje glavna ekonomistcia HUP-a u komentaru objave Moody'sa.

Ta kreditna agencija u svom priopćenju konstatira kako je Hrvatska u srpnju, usred poremećaja koje je prouzročio koronavirus, primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM) II, uspješno zaključivši pripremnu fazu za ulazak u eurozonu zahvaljujući opsežnom programu reformi.

U Moody'su procjenjuju i da bi Hrvatska mogla ući u eurozonu bliže 2025. godini, s obzirom na jako neizvjesno okruženje i obavezu provedbe reformi nakon ulaska u ERM II.

U svojoj objavi ta kreditna agencija uz ostalo ocijenjuje kako je efikasnost hrvatskih mjera poboljšana u proteklim godinama, a smatra i kako su mjere poduzete kako bi se ublažio utjecaj pandemije koronavirusa bile pravodobne i efikasne.

HGK: Hrvatska na korak do investicijskog rejtinga kod sve tri najvažnije rejting agencije

"Ovo je svakako dobra vijest za Hrvatsku i korak do investicijskog rejtinga kod sve tri najvažnije rejting agencije, unatoč trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom", ocijenili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U komentaru, naime, podsjećaju da se Hrvatska i nakon najnovijeg poboljšanja ocjene rejtinga kod agencije Moody’s još uvijek nalazi u neinvesticijskoj rejtinugu, dok se kod druge dvije agencije - Standard & Poor's i Fitch - nalazi u investicijskog dijelu rejtinga.

"Zadnje poboljšanje ocjene ili izgleda bilo je 10. lipnja 2019. kada je Fitch poboljšao svoju ocjenu i time Hrvatskoj kao druga agencija dodijelio investicijski rang. Prethodno je to učinio Standard&Poors", navode iz Komore.

Podsjećaju i da su, nakon pogoršanja ocjena u godinama krize, za Hrvatsku pozitivni trendovi u kretanju rejtinga ili izgleda započeli krajem 2016. godine kada su sve tri najveće agencije u par mjeseci poboljšale negativne izglede za Hrvatsku u stabilne.

"Trenutna situacija u kretanju rejtinga ili izgleda prvenstveno je određena globalnom situacijom i prisutnom pandemijom, a manje unutarnjim čimbenicima", ocjenjuju u Komori.

Stoga je, dodaju, Fitch u travnju izmijenio izglede za Hrvatsku s pozitivnih u stabilne, "što nije bilo neočekivano s obzirom na procijenjeni pad BDP-a za ovu godinu od oko 9 posto, te prateći rast proračunskog deficita i javnog duga". Takav pad BDP-a, napominju iz Komore, ne može se promatrati izdvojeno iz globalnog okruženja jer bi i gospodarstvo Europske unije, prema procjenama Europske komisije, trebalo pasti za 7,4 posto, a globalno gospodarstvo za 4,4 posto.

HGK također navodi kako se Moody's pokazao kao rejting agencija najmanje sklona promjenama ocjena.

"Kada se promatra Hrvatska, u dugom razdoblju od 1997. godine Moody's je svoju ocjenu do jučer promijenio samo dva puta, dok su Fitch i S&P svoje ocjene mijenjali po šest puta", zaključuje se u komentaru HGK.

Tagovi: Iva Tomić, kreditni rejting Hrvatske, Europski tečajni mehanizam, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Moodys
PROČITAJ I OVO
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
OPTIMIZAM
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
BERLIN - Izgledi za njemački izvoz znatno su poboljšani u siječnju, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instuta ifo, odražavajući "oprezni optimizam" izvoznika nakon brexita, američkih predsjedničkih izbora i početka cijepljenja protiv covida 19.
Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
MJERE
Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije (EU) zatražila dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
KUPUJ AMERIČKO
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike "kupuj američko" i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
POSLJEDICE
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
ŽENEVA - Pandemija je u 2020. godini smanjila broj radnih sati u svijetu za 8,8 posto, a dohodak od rada za 3.700 milijardi dolara, izvijestila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE