GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija snizila prognozu rasta u 2023.

Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.

U ovoj godini BDP će porasti za 3,3 posto, procijenilo je ministarstvo financija u godišnjem Ekonomskom i financijskom dokumentu (DEF), blago povisivši procjenu iz travnja zahvaljujući snažnom rastu u prvih šest mjeseci.

U drugoj polovini godine BDP će blago pasti, pokazuju procjene, objavljene u srijedu.

Prognoza za iduću godinu snižena je s 2,4 na samo 0,6 posto.

Ministarstvo financija sada očekuje za pola postotnog boda niži proračunski deficit u ovoj i idućoj godini, od 5,1 odnosno 3,4 posto BDP-a.

Procjena ovogodišnjeg javnog duga snižena je sa 147 na 145,4 posto BDP-a. U eurozoni samo Grčka ima viši javni dug, iskazan udjelom u BDP-u.

U 2023. trebao bi se smanjiti na 143,2 posto BDP-a.

Inflacija bi u prosjeku ove godine trebala iznositi 6,6 posto i kliznuti na 4,5 posto u 2023.

Rekordno visoka inflacija smanjuje ogromni talijanski javni dug, unatoč sniženim prognozama za gospodarstvo, a rast cijena nafte i plina povećava istodobno prihode od poreza na dodanu vrijednost i trošarina.

Ministarstvo u izvješću navodi i da je Italija do sada uspjela potrošiti oko 21 milijardu eura sredstava EU-a za oporavak od pandemije. Na raspolaganju joj ostaje još dodatnih 170 milijardi za ulaganja do 2026. godine ako napravi sve što je dogovorila s Bruxellesom.

Tagovi: talijanska ekonomija, Italija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE