GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Španjolskoj zamjetno oslabila u prosincu

Inflacija u Španjolskoj zamjetno oslabila u prosincu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2022 / 20:55
Autor: SEEbiz / H

MADRID - Rast potrošačkih cijena u Španjolskoj zamjetno je usporio u prosincu, odražavajući blaže poskupljenje struje i pad cijena goriva, pokazali su u petak podaci državnog ureda za statistiku.

U zadnjem mjesecu u godini cijene su porasle 5,8 posto, najblaže u ovoj godini. U studenome uvećane su 6,8 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje oscilacijama podložne cijene svježe hrane i energije, pokazuje pak blago ubrzanje, na 6,9 posto, nakon 6,3 posto u studenome, pokazali su podaci INE-a.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbu s drugim članicama EU-a, pokazuje rast cijena u prosincu za 5,6 posto, nakon 6,7-postotnog povećanja u studenome, najblažeg u Uniji.

Najvišu razinu dosegnula je u srpnju kada je iznosila oko 11 posto.

"Naši su podaci jako pozitivni. Stopa inflacije pala je u pet mjeseci za pet postotnih bodova... Slabljenje temeljne inflacije traži više vremena, baš kao i njezino jačanje", izjavila je za televiziju SER ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

Popuštanje inflacije odražava blaži rast cijena struje nego u lanjskom prosincu i snažniji pad cijena goriva, objašnjava statistički ured u priopćenju.

Vlada je odlučila ublažiti udar na standard kućanstava nizom mjera ukupne vrijednosti 45 milijardi eura. Smanjili su porez na dodanu vrijednost na osnovne namirnice, ograničili stanarine i subvencioniraju javni prijevoz, a kućanstvima s niskim primanjima isplaćuju jednokratnu pomoć.

Tagovi: Nadia Calvino, inflacija, Inflacija u Španjolskoj, španjolska ekonomija
PROČITAJ I OVO
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE