GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Sloveniji pala na 6,9 posto

Inflacija u Sloveniji pala na 6,9 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji smanjena je s rujanskih 7,5 posto na 6,9 posto. Na inflaciju je najviše utjecalo poskupljenje hrane i bezalkoholnih pića. Inflacija na mjesečnoj razini iznosi 0,2 posto.

Cijene usluga u prosjeku su porasle za 8,1 posto, a cijene roba za 6,3 posto. Roba dnevne potrošnje poskupjela je za 8,5 posto, polutrajna roba za 3,2 posto, a trajna roba za 0,4 posto.

Najveći utjecaj na godišnju inflaciju i dalje imaju cijene hrane i bezalkoholnih pića (1,3 postotna boda). One su u jednoj godini u prosjeku porasle za 7,3 posto.

Struja je poskupjela za 24,3 posto i pridonijela 0,8 postotnih bodova, a 0,7 postotnih bodova pridonijela su poskupljenja u skupini rekreacija i kultura (za 7,1 posto).

S druge strane, inflaciju je za 0,2 postotna boda ublažilo pojeftinjenje krutih goriva koja su u prosjeku pojeftinila za 14,1 posto. Inflaciju su smanjila i jeftinija prijevozna sredstva za 0,2 postotna boda (za 2,7 posto).

U odnosu na rujan potrošačke cijene porasle su za 0,2 posto. Prema statističarima, još je u listopadu bio vidljiv utjecaj sezonske promjene kolekcija u trgovinama, odjeća i obuća poskupile su 2,5 posto i inflaciji pridonijele s 0,2 postotna boda.

Poskupilo je svježe voće (za 8,4 posto), tekuća goriva (za 5,7 posto), dizelsko gorivo (za 3,9 posto), farmaceutski proizvodi (za 2,3 posto) te razna dobra i usluge (za 0,9 posto).

Mjesečnu inflaciju za 0,2 postotna boda ublažili su jeftiniji aranžmani (za 5,6 posto), dok su je za po 0,1 postotni bod smanjile niže cijene toplinske energije (za 5,3 posto) i usluga smještaja (za 3,6 posto) te svih ostali mjesečni popusti.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto (lanjski listopad 10,3 posto). Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,3 posto.

Cijene usluga u prosjeku su na godišnjoj razini bile više za 7,9 posto, a cijene roba za šest posto. Roba dnevne potrošnje skuplja je za 8,3 posto, a polutrajna roba za 3,4 posto, dok su cijene trajne robe niže za 0,7 posto.

Tagovi: inflacija u Sloveniji, inflacija, slovenska ekonomija, cijene hrane, hrana
PROČITAJ I OVO
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
ZARADE
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
BERLIN - Zaposlenici u Njemačkoj su tijekom pandemije dobili znatnu pomoć države kroz povećanje plaća i jednokratne isplate, no kriza je ipak nagrizla njihovu kupovnu moć.
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
INFLACIJA
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama u siječnju je dosegao godišnji rast od 2,4 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego u prosincu i u skladu s očekivanjima.
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
NAMETI
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
ZAGREB - Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila prijedlog za ukidanje vodnog doprinosa, računajući da će time gospodarstvo uštedjeti 16,5 milijuna eura na godinu.
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE