GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u SAD-u porasla manje od očekivanja

Inflacija u SAD-u porasla manje od očekivanja
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 16:15
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Potrošačke cijene u SAD-u jedva su porasle u studenom, zahvaljujući padu cijena benzina i rabljenih automobila, što je rezultiralo najmanjim godišnjim povećanjem inflacije u gotovo godinu dana.

To bi Federalnim rezervama moglo dati povoda da na sjednici u srijedu počnu smanjivati opseg podizanja referentne kamatne stope, ocjenjuje Reuters.

Potrošačka inflacija u SAD-u porasla je prošlog mjeseca za 0,1 posto nakon rasta od 0,4 posto u listopadu, objavilo je danas Ministarstvo rada.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su mjesečni rast od 0,3 posto.

Na godišnjoj su razini potrošačke cijene porasle 7,1 posto, najmanje od prosinca 2021., nakon što su u listopadu porasle 7,7 posto. Najviša godišnja stopa inflacije u Americi od 9,1 posto zabilježena je u lipnju, što je njezin najveći porast od studenog 1981. godine.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, porasla je 0,2 posto na mjesečnoj razini nakon rasta od 0,3 posto u listopadu.

U 12 mjeseci do studenog rast temeljne inflacije usporio je na 6,0 posto s listopadskih 6,3 posto.

Unatoč smanjenju inflacije, potpomognutoj padom cijena rabljenih motornih vozila i prodaje tvrtki kako bi privukle kupce u financijskim poteškoćama i očistile zalihe zbog smanjene potražnje i poboljšane situacije u opskrbnom lancu, visoke najamnine drže ukupnu temeljnu inflaciju u SAD-u visokom, navodi Reuters.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE