GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u prosincu usporila na 4,5 posto

Inflacija u prosincu usporila na 4,5 posto
PRVA PROCJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 12:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u prosincu na 4,5 posto na godišnjoj razini, dok je inflacija u cijeloj 2023. iznosila osam posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u prosincu stopa inflacije iznosila 4,5 posto u odnosu na prosinac 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest studeni 2023. godine, bila niža za 0,5 posto.

To je blago usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u studenome 2023. inflacija iznosila 4,7 posto.

Stopa od 4,5 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan te u segmentu usluga iznosila je po 6,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,9 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni 2023., u komponentama hrane, pića i duhana te onoj usluga cijene su porasle za po 0,1 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije pale su za 1,7 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 1,2 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u prosincu prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni – European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 16. siječnja.

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 5,4 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u studenom.

U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u prosincu iznosila je 2,9 posto.

Višu stopu inflacije od Hrvatske imale su Slovačka, 6,6 i Austrija, 5,7 posto. Ostale članice eurozone imale su nižu stopu od Hrvatske.

Tagovi: inflacija, hrana, cijene, energija, ekonomija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE