GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12 posto

Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12 posto
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2022 / 19:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u lipnju 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena energije i hrane.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u odnosu na svibanj porasle 1,1 posto, dok su u odnosu na lipanj prošle godine skočile 12,1 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak.

Rast cijena od 12,1 posto predstavlja znatno ubrzanje u odnosu na svibanj, kada su cijene porasle 10,8 posto.

„Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena nastavila se ubrzavati i tijekom lipnja te je, nakon što je u svibnju poprimila dvoznamenkaste vrijednosti, u lipnju dosegnula povijesno visokih 12,1 posto. Prosječni rast potrošačkih cijena tako je u prvoj polovici 2022. iznosio 8,6 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini prijevoz, za 20,3 posto, te hrane i bezalkoholna pića, za 16,9 posto.

U restoranima i hotelima cijene su na godišnjoj razini u prosjeku porasle 14,6 posto. S rastom od 13 posto prate ih cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene odjeće i obuće porasle 11,1 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su, pak, 9,6 posto, a rekreacije i kulture 8 posto.

Očekuju se povišene stope inflacije i u trećem tromjesečju

„Iako rast i dalje predvode energija i hrana, primjetno je jačanje doprinosa ostalih sastavnica košarice potrošačkih dobara, pa se temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene hrane i energije, u lipnju popela na 7,1 posto godišnje”, navode analitičari RBA.

Podsjećaju da je Vlada svojim intervencijama spriječila i snažniji rast naftnih derivata te troškova stanovanja, plina i električne energije.

„I dok energija i hrane zrcale kretanja na svjetskim robnim tržištima, rast ostalih sastavnica posljedica je rastućih troškova i prelijevanja snažnog rasta cijena pri proizvođačima na krajnje potrošače. Nadalje, jača pritisak i na rast cijena u sektoru usluga, koje se suočava s poraslom potražnjom nakon oporavka od krize izazvane pandemijom covida-19, ali i činjenicom da pojačana turistička potrošnja stvara pritiske na strani potražnje”, navodi se u analizi.

Analitičari RBA očekuju da će se povišene, pa čak i snažnije dvoznamenkaste stope rasta zadržati i u trećem tromjesečju, dok bi se tek određeno smirivanje moglo zabilježiti s približavanjem kraja godine.

„Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Naime, ne očekujemo pad cijena energije i hrane, već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će, prema našoj procjeni, 2022. godine Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
Primorac: Snižavanje PDV-a nije polučilo željene učinke
PDV
Primorac: Snižavanje PDV-a nije polučilo željene učinke
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac rekao je u srijedu u Saboru da mjera snižavanja PDV-a na širok krug proizvoda nije polučila željeni učinak jer oni koji su trebali preuzeti dio tereta krize nisu podmetnuli leđa.
EK predlaže gotovinska plaćanja kućanstvima kojima prijeti siromaštvo
PRIJEDLOZI
EK predlaže gotovinska plaćanja kućanstvima kojima prijeti siromaštvo
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu uputila Vijeću EU-a preporuku o minimalnom dohotku, što podrazumijeva gotovinska plaćanja koja kućanstvima kojima je to potrebno pomažu da do određene razine nadoknade manjak dohotka tako da im se omogući da plaćaju račune i žive dostojanstveno.
EBRD Sloveniji ove godine predviđa rast od šest posto
PREDVIĐANJA
EBRD Sloveniji ove godine predviđa rast od šest posto
ZAGREB/LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu ažuriranu prognozu u kojoj Sloveniji za ovu godinu predviđa 6-postotni gospodarski rast, što je 2,5 postotnih bodova više od procjene iz svibnja.
Heger: Slovačkoj ekonomiji prijeti kolaps
ALARMANTNO
Heger: Slovačkoj ekonomiji prijeti kolaps
ZAGREB - Snažan rast troškova struje doveo je slovačko gospodarstvo u opasnost od "kolapsa", izjavio je premijer Eduard Heger u razgovoru za Financial Times, poručivši da će Slovačka, ako ne dobije pomoć, zadržati struju za domaća poduzeća i građane.
EBRD poboljšao prognoze: Hrvatski BDP ove godine raste 6,5%
BOLJE PROGNOZE
EBRD poboljšao prognoze: Hrvatski BDP ove godine raste 6,5%
ZAGREB - EBRD predviđa da će hrvatski BDP ove godine porasti 6,5 posto, što je 3,5 posto više od očekivanja. Realni rast Hrvatske u prvoj polovici 2022. doseže 7,4 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE