GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni ubrzala u prosincu

Inflacija u eurozoni ubrzala u prosincu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni ubrzala je u prosincu, prvi puta od proljeća prošle godine, a Hrvatska je zadržala poziciju u skupini zemalja s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, znatno većim od prosjeka, pokazuju izračuni Eurostata.

U prosincu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,9 posto, izračunali su statističari.

U studenom iznosila je 2,4 posto, pokazuju podaci, što znači da je rast cijena na kraju prošle godine ubrzao prvi puta od travnja.

Na mjesečnoj razini cijene su u prosincu u 20-članom gospodarstvu porasle za 0,2 posto, nakon što su u studenom pale po prvi put od srpnja, i to za 0,5 posto.

Najviše je u prosincu poskupjela svježa hrana, za 6,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, i zamjetno snažnije nego u studenom.

Cijene energija bilježile su pak isti postotni pad, upola slabiji nego u prethodnom mjesecu..

Kada se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je u prosincu 3,9 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u studenom.

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je i u prosincu Slovačka, za 6,6 posto.

Slijedi Austrija s 5,7 posto, a u skupini je i Hrvatska sa stopom inflacije u prosincu, mjerenom HICP-om, od 5,4 posto. U studenom iznosila je 5,5 posto.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u Hrvatskoj u prosincu za 0,3 posto. U studenom smanjile su se za 0,4 posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u prosincu porasle za 4,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini pale su po DZS-u za 0,5 posto.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji prosinac bilježile su Belgija i Italija, za 0,5 posto. Slijede Latvija i Nizozemska sa stopom inflacije od 0,9 odnosno 1,0 posto.

Tagovi: INFLACIJA, EUROZONA
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE