GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u eurozoni najniža od srpnja 2021.

Inflacija u eurozoni najniža od srpnja 2021.
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 20:25
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Prema prvim procjenama europskog statističkog ureda Eurostata, eurozona je u listopadu dosegla inflaciju od 2,9 posto, nakon što je ranije ovog mjeseca iznosila 4,3 posto. To je najniža inflacija od srpnja 2021.

Na godišnjoj razini inflaciji su najviše pridonijele cijene hrane, alkohola i duhana, koje su porasle za 7,5 posto. Rast cijena je nešto umjeren u odnosu na rujan, kada je iznosio 8,8 posto.

Slijede cijene usluga koje su u listopadu porasle za 4,6 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego u rujnu, te neenergetskih industrijskih proizvoda koje su porasle za 3,5 posto, što je 0,6 postotnih bodova manje, kao i u rujnu. .

U međuvremenu su cijene energije u listopadu pale za 11,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada cijena energije od 4,6 posto u rujnu.

Inflacija u Sloveniji u listopadu je bila znatno iznad prosjeka eurozone. Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto.

Od zemalja za koje Eurostat ima podatke, veću inflaciju u listopadu imale su samo Slovačka sa 7,8 posto i Hrvatska sa 6,7 posto.

Njemačka je u rujnu imala tri posto inflacije, Francuska 4,5 posto, Italija 1,9 posto, a Austrija 4,9 posto inflacije.

Belgija (-1,7 posto) i Nizozemska (-1 posto) doživjele su deflaciju u listopadu.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, inflacija u europodručju u listopadu je smanjena više nego što su očekivali analitičari, koji su očekivali da će se umiriti na tri posto.

S 2,9 posto inflacija u 20 članica eurozone sve je bliže cilju od dva posto koji je postavila Europska središnja banka (ECB). To je povećanjem kamatnih stopa u prošloj godini pridonijelo padu inflacije koja je prošle jeseni čak i iznad 10 posto.

ECB predviđa prosječnu godišnju inflaciju od 5,6 posto za ovu godinu, 3,2 posto za iduću godinu i 2,1 posto za 2025. godinu.

Tagovi: INFLACIJA, EUROZONA, CIJENE, HRANA
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE