GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Britaniji pala na 7,9% u lipnju, ispod očekivanja

Inflacija u Britaniji pala na 7,9% u lipnju, ispod očekivanja
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2023 / 09:32
Autor: SEEbiz
LONDON - Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno se ohladila u lipnju, pa je ispod konsenzusnih očekivanja od 7,9% godišnje.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters projicirali su godišnji rast glavnog indeksa potrošačkih cijena od 8,2%, nakon očitanja od 8,7% u svibnju koje je bilo veće nego što se očekivalo, ali rast cijena na godišnjoj razini i dalje je znatno iznad cilja Bank of England od 2%.

Na mjesečnoj razini, glavni CPI porastao je za 0,1%, ispod konsenzusne prognoze od 0,4%. Temeljna inflacija – koja isključuje nestabilne cijene energije, hrane, alkohola i duhana – ostala je nepromjenjiva na godišnjoj razini od 6,9%, ali je u svibnju pala s najviše 31 godine od 7,1%.

Pad cijena motornog goriva najviše je doprinio smanjenju mjesečne promjene godišnje stope CPI, objavio je Ured za nacionalnu statistiku u srijedu. Hrana je poskupila u lipnju, ali manje nego u istom razdoblju prošle godine.

"Nije bilo velikih izravnih doprinosa naviše promjeni stope", dodao je ONS.

Sterling je u srijedu pao za 0,6% prema dolaru, krećući se oko 1,296 dolara u 7:50 ujutro po londonskom vremenu.

Glavni tajnik ministarstva financija John Glen rekao je za CNBC u srijedu da je pad stope inflacije veći od očekivanog "vrlo ohrabrujući".

"Ali ovdje u Ministarstvu financija nema samozadovoljstva", dodao je. "Blisko surađujemo s Bankom Engleske dok ga pokušavamo prepoloviti ove godine i svesti ga na dugoročnu normu od 2%."

Ujedinjeno Kraljevstvo trpi stalno visoku inflaciju za koju su i vlada i Banka Engleske upozorile da bi se mogla ukorijeniti u gospodarstvu, budući da kriza troškova života i ograničeno tržište rada potiču povećanje cijena plaća.

Guverner Banke Engleske Andrew Bailey i britanski ministar financija Jeremy Hunt rekli su publici u londonskom Cityju ranije ovog mjeseca da nagodbe o visokim plaćama štete njihovim naporima da obuzdaju inflaciju.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj prošlog je mjeseca projicirala da će UK ove godine doživjeti najvišu razinu inflacije među svim naprednim gospodarstvima, s glavnom godišnjom stopom od 6,9%.

Tagovi: inflacija, Britanija, cijene, hrana
PROČITAJ I OVO
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
ZARADE
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
BERLIN - Bruto plaće zaposlenih u Njemačkoj značajno su porasle u prvom kvartalu ove godine. Statističari skok plaća objašnjavaju velikim povećanjem kolektivnih ugovora i bonusima koje su radnici dobili zbog inflacije.
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
CIJENE
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u svibnju prvi put u pola godine, ubrzavši za 0,2 postotna boda na 2,4 posto u odnosu na travanj, objavio je Savezni ured za statistiku. Povećanje je posljedica baznog učinka vezanog uz cijene javnog prijevoza.
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u 2023. godini iznosila je 22,9 milijarde eura, oko milijardu eura ili pet posto manje nego godinu dana prije, dok je uvoz pao za 5,4 posto ili oko dvije milijarde, na 39,6 milijardi eura, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
INFLACIJA
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac kazao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je Ministarstvo financija revidiralo svoje makroekonomske prognoze za ovu godinu, podignuvši očekivanu stopu rasta BDP-a, ali i deficita i udjela javnog duga u BDP-u.
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
TRENDOVI
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku drugog tromjesečja ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE