GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli

Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 10:04
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije, hrane, pića i duhana iznosila je također kao i u siječnju 4,4% (+0,2% mjesečno), što je najskromnija godišnja stopa rasta od ožujka 2022.

Na mjesečnoj razini, prema glavnim komponentama indeksa, rast cijena zabilježen je kod Energije za 1,5% i Usluga za 0,5%, dok je pad cijena zabilježen kod Hrane, pića i duhana za 0,5% te Industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 0,2%. Cijene energije porasle su prvi put od rujna 2023., što je posljedica viših cijena goriva za motorna vozila tijekom veljače. Na godišnjoj razini, rastu cijena hrane, usluga i neprehrambenih industrijskih dobara bez energije pridružile su se i cijene energije, prvi put od rujna prošle godine. Prosječni godišnji rast cijena Hrane, pića i duhana usporio je s 6,1% u siječnju na 5,4% u veljači.

Uz tekuća kretanja koji poprimaju obrasce iz pretpandemijskog razdoblja i još uvijek izražen utjecaj učinka baznog razdoblja, za očekivati je tijekom godine približavanje godišnje stope rasta cijena hrane godišnjoj stopi opće inflacije. Cijene usluga ubrzale su s 5,9% u siječnju na 6,4% u veljači, što je najsnažniji rast od studenog prošle godine. Pozitivan doprinos ukupnoj inflaciji generiran je i od strane cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda koje su porasle za 2,5% (najskromnija promjena od studenog 2021.), dok su cijene Energije porasle za 0,3%.

Na usporavanje rasta cijena usluga u siječnju ponajviše je djelovao učinak baznog razdoblja, budući da je na početku 2023. godišnja stopa rasta iznosila rekordnih 9,3%. Ubrzanju godišnjeg rasta u veljači pridonijeli su tekući pritisci u uslugama, što se zrcali u mjesečnoj promjeni. Navedeno bi ove godine moglo nastaviti naglašavati ustrajan karakter temeljne inflacije, koja isključuje kolebljive cijene energije i hrane. U cijenama usluga posebice se odražavaju i trendovi u kretanju nominalnih plaća, koje nastavljaju bilježiti snažan godišnji rast.

U skladu s gore navedenim, spuštanje inflacije prema ciljanoj razini središnje banke usporavat će zategnuto tržište rada, odnosno pritisci na rast nominalnih (realnih) plaća koji, s jedne strane, održavaju solidnu domaću potražnju, a s druge strane, potiču poduzeća na prelijevanje viših troškova proizvodnje na krajnjeg potrošača. Osim niske nezaposlenosti i rasta plaća, očekivana solidna potražnja za turističkim uslugama također će nastaviti djelovati u smjeru potpirivanja potražnje za raznim dobrima i uslugama.

Ipak, uz pretpostavku nastavka relativne stabilnosti cijena energije, prehrambenih i drugih sirovina na svjetskom tržištu te zadržavanje učinkovitosti opskrbnih lanaca, u ovoj godini očekujemo nastavak dezinflacijskog procesa i postepeno uspostavljanje stabilnosti cijena.

Prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u odnosu na veljaču 2023., najviše su porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli (10,4%, doprinos ukupnom porastu s 0,53 postotna boda), Razna dobra i usluge (5,9%, +0,37pb), Hrana i bezalkoholna pića (za 5,7%, +1,51 postotnih bodova), Zdravlje (za 5,7%, +0,18 postotnih bodova). U odnosu na siječanj, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupini Prijevoz (+1,4%, doprinos s 0,19pb prvenstveno kao odraz viših cijena u Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva).

U suprotnom smjeru djelovao je pad cijena u skupinama Hrana i bezalkoholna pića te Odjeća i obuća (-0,6% kod obje skupine, i doprinos padu s 0,16pb kod Hrane odnosno 0,04pb kod Odjeće i obuće).

Tagovi: inflacija, hrana, energija, cijene
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE