GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%

Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2024 / 16:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.

U odnosu na veljaču prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam industrijske proizvodnje zabilježio je pozitivnu stopu odnosno bio je viši 1,4%.

Rast na mjesečnoj razini pridonio je blagom usporavanju godišnje stope pada obujma industrijske proizvodnje. U odnosu na ožujak 2023. pad je zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je u ožujku godišnja stopa iznosila skromnih 0,8%.

Pokazatelji za ožujak zaokružili su statistiku za treće tromjesečje. U odnosu na razdoblje siječanj-ožujak 2023. obujam industrijske proizvodnje niži je za 4,1% (kalendarski prilagođeni indeksi). Pri tome je pad zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju kod kojih je godišnja stopa rasta u prvom tromjesečju iznosio 4,4% pri čemu pozitivne godišnje promjene traju od rujna 2023. U kategoriji Trajnih dobara za osobnu potrošnju pad je iznosio 19,9%, a negativne godišnje promjene traju kontinuirano od rujna 2022. dok je uz kolebljivu kategoriju Energije (-15,4% u prvom tromjesečju 2024.) kod Kapitalnih proizvoda zabilježen pad za 10,1%. U prerađivačkoj industriji godišnji pad je u razdoblju siječanj-ožujak iznosio 2,1%.

Negativna kretanja i slabost industrijske proizvodnje, koja nisu prisutna samo u Hrvatskoj već i u EU, te obilježavaju kretanje u posljednje dvije godine nastavljena su tako i na početku ove godine. Navedeno upućuje kako će prerađivačka industrija negativno pridonijeti kretanju BDV-a u prvom tromjesečju 2024.

U nastavku godine očekivani blagi oporavak inozemne potražnje, uz izostanak šokova na svjetskim robnim tržištima trebao bi donijeti poticaj za postepen i umjeren oporavak industrijske proizvodnje. Iako očekujemo skromnu pozitivnu godišnju stopu rasta industrijske proizvodnje u ovoj godini, u našim očekivanjima prevladavaju negativni rizici koji su raznoliki i značajni, a osim potencijalnih novih geopolitičkih šokova, u iste se može ubrojiti dugotrajnost restriktivne monetarne politike koja će zasigurno ograničavati planiranu proizvodnju i investicijske aktivnosti odnosno potražnju u gospodarstvima koji su naši najvažniji trgovinski partneri.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE