GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u ožujku pala peti mjesec zaredom, gotovo 5 posto

Industrijska proizvodnja u ožujku pala peti mjesec zaredom, gotovo 5 posto
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 13:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku pala peti mjesec zaredom, i to za 4,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, znatno brže nego mjesec dana prije.

Prema u četvrtak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u ožujku skliznula za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine potonula 4,9 posto.

To je već peti mjesec zaredom kako proizvodnja pada na godišnjoj razini, pri čemu je pad u ožujku ubrzan, s obzirom da je mjesec dana prije iznosio 2,1 posto.

U ožujku je na godišnjoj razini najviše pala, za 23,5 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s padom od 14,8 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je, pak, za 5,8 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula za 5 posto.

Rast na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji energije, za 9,8 posto.

U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U 2020. moguć dvoznamenkasti pad industrije

„Obzirom na visoku povezanost hrvatskog gospodarstva s europskim, snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti u EU prelit će se i na domaće gospodarstvo”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Eurostat je u četvrtak izvijestio da je bruto domaći proizvod (BDP) Europske unije u prvom tromjesečju zbog koronakrize pao 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najviše od globalne financijske krize 2009. godine.

„Kretanja u industrijskoj proizvodnji u ovoj će godinu, uz od ranije prisutne slabosti, zavisit i o uspješnosti borbe s Covid-19 i trajanju restrikcija na gospodarske aktivnosti, što će ograničavat/odgodit oporavak. Nakon skromne stope rasta u 2019. od 0,5 posto, u ovoj godini očekujemo povratak u negativan teritorij, pri čemu ne isključujemo mogućnost i dvoznamenkastih godišnjih stopa pada“, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
Raspoloženje talijanskih potrošača na najvišoj razini u sedam mjeseci
TREND
Raspoloženje talijanskih potrošača na najvišoj razini u sedam mjeseci
RIM - Raspoloženje talijanskih potrošača poraslo je u rujnu na najvišu razinu od izbijanja pandemije koronavirusa, poduprto boljim ocjenama sadašnjeg stanja u gospodarstvu i očekivanjima za predstojeće mjesece, pokazuju podaci Istata.
Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju bilo milijun i 668 tisuća zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 10 tisuća manje, dok je broj nezaposlenih porastao za sedam tisuća, na 115 tisuća, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme
POTPORE
Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme
ZAGREB - Prema sadašnjim pravilima potpora za skraćeno radno vrijeme odobravat će se do kraja godine, a mogu je dobiti tvrtke koje su u onom mjesecu za koji je traže imali pad prihoda veći od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE