GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 14:52
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem gospodarstvu Europske unije, u svibnju se djelomično stabilizirala nakon oštrog pada povezanog s koronakrizom, pokazali su u petak najnoviji podaci statističkih ureda.

Francuska proizvodnja u segmentu prerađivačke industrije u svibnju je tako porasla 22 posto u odnosu na travanj, kada je bilježila isti postotni pad, pokazuje izvješće francuskog statističkog ureda INSEE-a.

Aktivnosti prerađivačke industrije i dalje su 23,4 posto niže nego u veljači, zadnjem mjesecu prije nego se gospodarstvo počelo zatvarati radi suzbijanja zaraze, napominju u statističkom uredu.

U industriji u cjelini proizvodnja je porasla 19,6 posto u odnosu na travanj, kada je bila pala 20,6 posto. U usporedbi s veljačom i dalje niža 21,2 posto.

Godišnja usporedba pokazuje oštar pad proizvodnje – u prerađivačkoj industriji za 27,7 posto a u ukupnoj za 25,4 posto u odnosu na svibanj 2019., pokazuje najnovije izvješće francuskog statističkog ureda.

Stabilizacija i u Italiji

U Italiji je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u svibnju uvećana čak 42,1 posto prema mjesecu ranije, no u usporedbi s istim mjesecom prošle godine ostaje slabija za 20,3 posto, objavio je statistički ured Istat.

U tromjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem industrijska je proizvodnja pala 29,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju izračuni Istata.

Europska komisija u utorak je u sklopu ljetnih ažuriranih prognoza objavila da francuskom i talijanskom gospodarstvu predviđa značajne šokove povezane s koronakrizom, podsjeća novinska agencija Dpa.

Francusko bi gospodarstvo prema procjenama EK ove godine moglo pasti 10,6 posto a talijansko 11,2 posto. Za eurozonu u prosjeku predviđaju pad od 8,7 posto.

Tagovi: Industrijska proizvodnja u Francuskoj, francuska ekonomija, talijanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
RADNE DOZVOLE
Nikad manje stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB – Prema dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 31. srpnja bilo je iskorišteno 41 posto kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana.
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
PLANOVI
Marić priprema porezno rasterećenje: Evo koliko će rasti plaće
ZAGREB - Vlada najavljuje da kreću na posao - smanjit će porez na dohodak sa 36 na 30 i sa 24 na 20 posto.
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE